Gari Kasparov pozvao na jaču izolaciju Vladimira Putina

Washington – Ruski opozicioni vođa Gari Kasparov pozvao je u srijedu Sjedinjene Američke Države i ostatak svijeta da povećaju izolaciju predsjednika Rusije Vladimira Putina i naoružaju Ukrajinu, u govoru u američkom Senatu.

“Ne može se pregovarati s karcinomom. Kao karcinom, Putin i njegova elita moraju biti odstranjeni”, izjavio je nekadašnji svjetski šahovski prvak u govoru u Senatu. “Putin neće otići svojom voljom”, kazao je.

Pet dana nakon ubistva opozicionog političara Borisa Nemcova u Moskvi, Kasparov je svjedočio o svojoj žalosti za prijateljem i kolegom. “Boris Nemcov je ubijen jer je mogao biti ubijen. Putin i njegova elita smatraju da, nakon 15 godina na vlasti, mogu sve učiniti, više nema crvene crte”, kazao je on na engleskom jeziku pred američkim parlamentarcima.

Putin je u srijedu ubistvo Njemcova nazvao “sramotom”. Američko parlamentarno saslušanje bilo je službeno posvećeno “ruskoj agresiji u istočnoj Evropi” i stanju u Ukrajini, Moldaviji i Gruziji. “Cijeli slobodni svijet također vodi rat u Ukrajini, htjeli to priznati ili ne”, istakao je Kasparov.

On je također izdao upozorenje oligarsima koji podržavaju Putina, za koje je kazao da “moraju biti primorani da prestanu podržavati” ruskog lidera, “ili im prijeti izolacija”. “Ne smije im se dozvoliti da žive kao [Donald] Trump i da vladaju kao Staljin.” Određene strukture ruske vlasti, navode agencije, sugeriraju kako postoji mogućnost da opozicija stoji iza ubistva Nemcova.

Prema njima, motiv je stvaranje mučenika i ujedinjenje opozicionog pokreta.

You may also like