Gallup istraživanje: SAD-u su najveća prijetnja pripadnici IS-a

Washington – Građani SAD- smatraju skupinu Islamsku državu (IS) najvećom svjetskom prijetnjom u sljedećem desetljeću, daleko većom od sukoba na istoku Ukrajine između Kijeva i proruskih separatista, zaključak je ankete objavljene u petak.

Po toj anketi koju je među Amerikancima proveo institut Gallup, 84 posto ispitanika misli da su ultraradikalna islamistička skupina IS i “međunarodni terorizam najveće prijetnje” za Sjedinjene Države u sljedećih deset godina.

Naprotiv, “ukrajinski sukob ne zabrinjava toliko Amerikance jer ga smatraju većom prijetnjom za Europu nego za Sjedinjene Države”, ocjenjuje institut. Unatoč poltičkoj raspravi u Washingtonu o potrebi isporuke oružja Kijevu, “sukob Rusije i Ukrajine” na istoku Ukrajine zabrinjava tek 44 posto ispitanih građana. Oni ocjenjuju da je riječ o “velikoj prijetnji” njihovoj sigurnosti a 45 posto ih smatra da je ta prijetnja “znatna”, ali nije “velika”. Usto, 54 posto se protivi dopremi oružja ukrajinskim snagama, a 40 posto je odobrava, po toj anketi provedenoj prije potpisivanja primirja u Minsku u četvrtak.

Drugi razlog zabrinutosti Amerikanaca nakon IS-a jesu Iran i njegov sporni nuklearni program. 77 posto ih misli da je iranski nuklearni program “velika prijetnja” za Ameriku unatoč izgledima za moguć povijesni dogovor velesila i Teherana koji bi jamčio civilnu namjenu tog programa.

Nešto manji postotak ispitanika, 64 posto, strepi od “vojne moći” Sjeverne Koreje koja posjeduje nuklearni vojni program i redovito prijeti SAD-u. Tek 40 posto ispitanika drži da je “kineska gospodarska moć velika prijetnja” za SAD. Anketa je provedena putem telefona od 8. do 11. veljače na uzorku od 837 odraslih osoba.

You may also like