Rudniku i termoelektrani (RiTE) Gacko u Republici Srpskoj (BiH), koji djeluju u sastavu Elektroprivrede RS, prijeti zaustavljanje proizvodnje i blokada poslovanja zbog nemogućnosti podmirenja dugova koji su veći od 108 milijuna KM (oko 55,24 milijuna eura), upozorava Uprava RiTE Gacko u internom dokumentu koji je na uvid dobio portal Capital.ba. 

„Ostvarenim polugodišnjim gubitkom od 16.624.175 KM (oko 8,6 mil. eura) ugrožena je likvidnost Društva i nužno je žurno poduzeti značajne mjere kako bi se održalo poslovanje. Društvo neće moći ostvariti nužne investicije, jer se neće moći zadužiti kod banaka, što će ugroziti i njegov opstanak, a time i više od četvrtine ukupne proizvodnje električne energije u Republici Srpskoj“, navodi se u alarmantnom dopisu koji potpisuje predsjednik Nadzornog odbora RiTE Gacko Branko Grk.

On ističe da je u prvom polugodištu ove godine planirana proizvodnja od 725 GWh, a ostvareno je znatno manje, 658 GWh. Grk u dopisu potvrđuje brojne kritike javnosti da se u Elektroprivredi RS zapošljavalo neosnovano i po političkoj liniji te ističe kako je cilj tog internog dopisa da upozna Elektroprivredu RS kao matičnu kuću na nemogućnost daljnjeg poslovanja, nakon što je Regulatorna komisija za energetiku povukla svoju odluku o poskupljenju električne energije. On ističe da je prilikom izrade Plana poslovanja za 2015.godinu, zaključeno je da nije moguće pozitivno poslovanje pa čak da je moguća i potpuna blokada poslovanja ako ne dođe do poskupljenja struje.

Grk nadalje ističe da je jasno zaključeno u planu poslovanja za 2015. godinu da će RiTE Gacko s tekućom cijenom kWh doći u izuzetno tešku financijsku situaciju čak možda i bezizlaznu bez povećanja sadašnje cijene od 0,0693 KM/ kWh. On kao potvrdu zaključka poredi proizvodne cijene drugih termoelektrana u BiH: TE Kakanj 0,104 KM/kWh, TE Tuzla 0,0808 KM/kWh i Rudnik i TE Ugljevik 0,0771 KM/kWh, prenosi Capital.ba. U RiTE Gacko tajno opovrgavaju službena obrazloženja da su gubici u proizvodnji nastali zbog redovnih godišnjih  i navode da je stvarni razlog to što su „problemi kumulirali na Rudniku zbog velikog zaostatka u otvaranju novog površinskog kopa zbog čega je postojala i opasnosti da se termoelektrana ugasi zbog nedostatka ugljena, ali je primjenom posebnog Akcijskog plana ta prijetnja u zadnji trenutak otklonjena. Uprava je predložila da se s Elektroprivredom RS dogovori odgoda plaćanja 33 milijuna KM duga na najmanje tri godine. Predložili su da se zatraži od Vlade RS i Elektroprivrede RS da Regulatorna komisija za energetiku RS što prije ponovi tarifni postupak i odredi realnu cijenu električne energije.

Related Posts