G8 postao G7, ubrzana priprema za sastanak

U zabačenoj dolini Elmau sve se ubrzano priprema za dolazak visokih gostiju: sudionika sastanka na vrhu skupine G7. Stanovnici regije se nadaju da će samit pomoći unapređenju turizma. No mnogi su skeptični.

Uživanje u prirodi, njegovanje kulture i tradicije, planiranje budućnosti, upoznavanje multikulturnog života – ako je suditi po željama Horsta Seehofera, to su slike koje trebaju obići svijet. U njegovom reklamnom spotu za samit G7 koji se održava mjestu Elmau premijer Bavarske pozdravlja goste s „Dobrodošli kući!“ Glavna atrakcija je dvorac Elmau, hotel koji će tijekom 48 sati ugostiti sedam šefova država i vlada i njihove delegacije. To je jedan od najluksuznijih hotela u Njemačkoj. Nalazi se daleko od gradske vreve, u podnožju planine Wetterstein. Do njega kroz šumu i cvjetne livade vodi privatni put dug sedam kilometara. Čuje se samo udaljeno meketanje koza i zvuk njihovih zvona. Nebom kruže ptice grabljivice. Pod đonovima škripaju kamenčići na planinarskim stazama koje krivudaju između idiličnih drvenih kuća i plastova sijena. Planinari pozdravljaju jedni druge kratkim klimanjem glave i tradicionalnim „Grüß Gott“, a zatim nestaju svaki u svom smjeru.

Ispred te alpske kulise bi za tzv. „obiteljsku fotografiju“ trebali pozirati njemačka kancelarka Angela Merkel, američki predsjednik Barack Obama i njihovi kolege. Bio bi to lijep prizor: G7 ispred drevne alpske kolibe, u pozadini brda. Ali od toga neće biti ništa. Na mjestu koje je ranije predviđeno za fotografiranje državnika nalazi se koliba na koju je nadograđen kat sav u staklu. I to ilegalno. Dietmar Müller-Elmau, vlasnik dvorca Elmau, kojemu i ta koliba pripada, izveo je radove bez građevinske dozvole. To nikome nije smetalo sve dok se netko nije sjetio da se na tom mjestu planira snimanje „obiteljske fotografije“. Sada će se nadograđeni kat morati srušiti i veliko je pitanje hoće li se to uspjeti učiniti prije dolaska Obame i kolega.

Izgleda da Dietmar Müller-Elmau stalno zaboravlja da postoje građevinske dozvole. Samo za samit je kod dvorca napravljena betonska platforma za slijetanje helikoptera koja se nakon samita mora ukloniti i zemljište vratiti u prethodno stanje. Vlasnik tog zemljišta je poduzeće “Bavarske državne šume”. No budući da se ta betonska platforma, eto, već nalazi tu, Dietmar Müller-Elmau je na nju postavio veliki šator dug 50 i širok 25 metara za proslavu jednog svog bogatog gosta. Nezgodno je samo to što to nije bilo dogovoreno s vlastima.Bez obzira na sve, vlasnik dvorca svoju lokaciju uspješno reklamira kao ekskluzivnu adresu za bogate i poznate iz cijelog svijeta.

„Kada svijet obiđe ova slika luksuznog hotela, u regiju će doći i gosti s pet zvjezdica“, vjeruje lokalni političar Zelenih Jörg Jovy. No, problem regije je u tome što osim Elmaua nema hotela koji nude takav luksuz. Regija je u stvari u prvom redu zanimljiva za jednodnevne turiste i one koji žele vidjeti mjesta vezana uz bavarskog kralja Ludwiga. U blizini su poznati dvorci Linderhof i Schachen. No unatoč tom velikom turističkom potencijalu, veći turistički uspjeh je do sada izostao, priznaje Jovy.To zna i Claudia Gans. U njezinom hotelu u Klaisu, selu na ulazu u dolinu Elmau, rijetko kada su popunjene sve sobe. „Turizam se posljednjih godina promijenio“, kaže Claudia Gans i dodaje da kroz selo sada još samo prolaze gosti „Dvorca Elmau“ ili „Kranzbacha“, obližnjeg hotela s pet zvjezdica. „Gosti koji idu tamo ovdje se ne zadržavaju, čak ni da popiju kavu.“ Garmisch postaje regija ljetnog turizma. No za uspjeh nedostaje prava strategij, smatra Jovy. Samit G7 je dobro došao ovoj regiji. Sobe u svim raspoloživim objektima su rezervirali novinari i policajci. Sada treba živjeti bez panike i pokazati opuštenost i gostoljubivost. Predsjednica općine Garmisch-Partenkirchen Siegrid Meierhofer, nada se da će oživljavanju turizma u regiji doprinijeti i sudionici samita, i novinari, i policajci – pa i prosvjednici.

Čak i ako bi Rusija promijenila odnos prema Ukrajini – G8 je prošlost, smatra Thorsten Benner. Utoliko više bi bilo važno iskoristiti G7 za koordinaciju liberalnih demokracija. Uoči summita G7 u dvorcu Elmau iduće nedjelje nenazočnost Rusije dovela je do brojnih prepirki. Predsjednik Odbora za istok njemačkoga gospodarstva Eckhard Cordes govori o propuštenoj šansi: “Susret G7 plus Rusija mogao bi doprinijeti pronalasku rješenja za krizu”. Slično smatra i Volker Perthes, direktor Zaklade za znanost i politiku, koju financira njemačka savezna vlada: “Sada imamo situaciju da će G7 razgovarati o osmoj (zemlji), umjesto da osam važnih sila međusobno razgovara o svijetu.” Kancelarka Merkel i ministar vanjskih poslova Steinmeier su požurili zajamčiti da “sve dok Rusija ne prizna osnovne vrijednosti međunarodnog prava i ne bude djelovala na osnovi njih” povratak na format G8 nije zamisliv. Istodobno je Steinmeier naglasio da vrata stoje otvorena: “Uvjeren sam da bismo poboljšali uvjete za međunarodnu suradnju ukoliko bi se Rusija vratila u G8.”

Ipak Steinmeierovo uvjerenje se temelji na iluziji. Povratak na G8 bi globalno rješenje problema poboljšao tek marginalno. To bi onda promijenilo funkciju G8 u forum za probleme koje je Rusija prouzrokovala u svom susjedstvu. Ali G8 nije zamišljen s tim ciljem – od OESS-a do Vijeća sigurnosti za to postoje odgovarajuća tijela. A samo da bi se podilazilo Rusiji da je velika sila G8 je format koji je neprikladan okvir. Kao proširenje G7, G8 bi se trebao puno više posvetiti globalnim pitanjima kao što su financijska stabilnost, razvojna politika, zdravstvo, kao i klimatske promjene. Ipak za ove teme je i G8 premalen. Svaki format bez Kine i Indije, koje skupa čine više od trećine svjetskoga stanovništva, isključuje u današnje vrijeme mogućnost da forum bude efikasan za pronalazak rješenja.

Istodobno bi povratak na G8 potkopao jedinu osnovnu svrhu koju G7 danas još može ispuniti: on treba pomoći u koordinaciji politike između liberalnih demokracija i razvijati strategije. Njemačka kancelarka Merkel je konkretno pojasnila što je smisao ove skupine: “G7 su sedam demokratskih nacija koje su povezane svojim zalaganjem za slobodu i ljudska prava”. Rusija se tu ne uklapa ni kad bi prestala anektirati teritorije i slati svoje trupe u građanske ratove u susjedne zemlje. S Rusijom kao jedinim neliberalnim članom za stolom ne bi više bila moguća efektivna koordinacija među demokracijama koje isto razmišljaju. To bi bio veliki gubitak. Vremena u kojima su države G7 mogle sebi umišljati da su jedine koje upravljaju svijetom, odavno su prošla. S obzirom na konkurenciju za globalni poredak i nova udruživanja, kao što su “BRICS” ili Shanghai Cooperation Organization, koordinacija između liberalnih demokracija je utoliko važnija. Pri tome nije riječ o gradnji fronte pod motom “Zapad protiv ostatka svijeta”. Ipak liberalne vrijednosti, koje dijele članovi G7, u globalnom će poretku dugoročno igrati ulogu samo ako se demokracije koncentrirano za to budu angažirale i budu koordinirale svoje postupke.

Čak i bez Rusije G7 je pri tome posljednjih godina zakazao, kao što je nedavno pokazao primjer Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Ovdje su čelnici skupine G7 propustili međusobno uskladiti stajališta kada je riječ o kineskoj inicijativi. Rezultat je bio neugodan niz pojedinačnih pristupa Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, dok su Japan i SAD najprije ostali sa strane. Ako bi vodstvo G7 investiralo toliko puno u političku koherenciju kao u spektakl oko summita, poput ovog u dvorcu Elmau, to bi se moglo spriječiti unatoč različitim interesima. Na tomu bi idućih godina trebao biti fokus G7, a ne na raspravi o tomu hoće li se Rusija moći vratiti ako odustane od najtežih ispada. A što bi G7 trebao učiniti ako se Rusija, suprotno svim očekivanjima, razvije u liberalnu demokraciju? Koliko god bi to bio razlog za veselje, ipak ne bi bilo povoda za povratak na G8. Ako se razmišlja o G7+ demokratskih zemalja, onda se to u današnje vrijeme ne bi trebalo činiti bez Indije, Brazila, Indonezije i Južnoafričke Republike. G8 isključivo s Rusijom je ideja iz davno prošlog vremena koja se mirno može pokopati.

You may also like