G7. Sankcije Rusiji moraju ostati

Američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarali su u subotu na summitu svjetskih ekonomskih sila G7 te smatraju da sankcije Rusiji moraju ostati dok ta zemlja ne primijeni sporazum o okončanju sukoba u istočnoj Ukrajini.

Europska unija i Sjedinjene Države uvele su sankcije Moskvi zbog njezine uloge u potpori ukrajinskim pobunjenicima. Rusija je isključena iz grupe koja se nekad zvala G8, a nakon što je prošle godine anektirala Krim. Zapad optužuje Rusiju da u istočnu Ukrajinu šalje svoje vojne snage kako bi pomogla pobunjenicima, no Moskva takve navode negira uz objašnjenje da su ruski vojnici koji se ondje zateknu dobrovoljci.

Po dolasku u bavarske Alpe Obama je rekao da će čelnici zemalja članica G7 raspravljati o tomu na koji se način nositi s ruskom agresijom u Ukrajini. Nakon Obamina razgovora s kancelarkom Merkel Bijela kuća izdala je priopćenje u kojemu stoji: “Duljina sankcija bit će vrlo jasno povezana s potpunom ruskom primjenom sporazuma iz Minska i poštivanjem ukrajinskog suvereniteta.”

Njemačka, Britanija i SAD žele sporazum o potpori zemljama EU-a koje su u iskušenju povući sankcije zbog štete koju trpe njihova gospodarstva. U rujnu je u Minsku postignut dogovor u kojemu su sudjelovali Rusija, proruski pobunjenici i članovi ukrajinske vlade o uspostavljanju 30 km duge tampon zone između dviju sukobljenih strana. No u posljednjih nekoliko tjedana sukobi su pojačani. U posljednjem incidentu ozlijeđena su dvojica pripadnika obalne straže kada je pogođen njihov brod u luci Mariupolju, a okolnosti napada nisu razjašnjene.

Predsjednik Vijeća ministara Europske unije Donald Tusk na sastanku G7 pozvao je na pooštrenje sankcija. “Ako itko želi pokrenuti bilo kakvu raspravu o izmjenama u sankcijama, onda to treba biti razgovor o njihovu pooštrenju”, kazao je. Britanski premijer David Cameron izjavio je da Europa mora ostati jedinstvena oko sankcija Rusiji unatoč štete za zemlje članice te je grupu G7 pozvao da Moskvi pošalje oštru poruku u pogledu Ukrajine. “Moramo učiniti sve da Europa ostaje jedinstvena”, rekao je Cameron novinarima nakon dolaska na summit.

Britanski dužnosnici kažu da su neke istočne članice EU-a izrazile zabrinutost zbog negativnog utjecaja sankcija na njihovu poljoprivredu. London drži da sve zemlje Unije moraju izdržati taj pritisak kako bi sankcije ostale na snazi. “Kada je riječ o Ukrajini, nadam se dobrom ishodu na idućem summitu EU-a kako bismo pokazali ujedinjenu frontu protiv agresije potpomognute iz Rusije”, istaknuo je Cameron. Sankcije što ih je EU uveo Rusiji ističu krajem srpnja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je u nedjelju američkog predsjednika Baracka Obamu u Bavarskoj, govoreći o njemačko-američkom prijateljstvu koje traje unatoč nesuglasicama koje su se pojavile posljednjih godina oko pitanja prisluškivanja, javljaju agencije. “Sjedinjene Države su naš prijatelj unatoč povremenim nesuglasicama”, rekla je Merkel ugošćujući Obamu u mjestu Kruen.

Obama je doputovao u nedjelju ujutro u Muenchen kako bi sudjelovao na summitu G7 koji će se baviti širokom lepezom tema, od stanja globalne ekonomije, preko terorizma i siromaštva do klimatskih promjema, a nezaobilazno je i pitanje grčkog duga. Njegov je posjet Bavarskoj počeo susretom s njemačkom kancelarkom u Kruenu, malom mjestu u bavarskim Alpama gdje se njih dvoje sastalo i s oko 2.000 stanovnika tog mjesta koji su Obamu dočekali pljeskom. Obama im je poručio da “nikad nije loš trenutak za pivo i bijelu kobasicu”, a da bi mogao, budući da je zaboravio svoje tradicionalne bavarske kožne hlače, u njihovom mjestu kupiti druge.

Za svog četvrtog posjeta Njemačkoj, Obama je kancelarku koja je bila uz njega nazvao “velikom prijateljicom i partnericom”, te pozdravio čvrste veze Njemačke i Sjedinjenih Država. U dvorcu Elmau u blizini Kruena u nedjelju popodne Obami i Merkel pridružit će se i ostali čelnici Skupine sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7). Na summitu će uz Obamu i Merkel sudjelovati čelnici Britanije, Kanade, Francuske, Italije i Japana. Drugog dana priključit će im se irački premijer Haider al Abadi i pet afričkih čelnika, među kojima tuniski predsjednik Bedži Kaid Esebsi i njegov nigerijski kolega Muhammadu Buhari.

Europsku uniju će na summitu zastupati predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Obama je rekao da će se na sastanku na vrhu razgovarati o tome kako se suprotstaviti ruskoj agresiji u Ukrajini kao i ekstremističkim prijetnjama i klimatskim promjenama. “Kroz sljedeća dva dana u dvorcu Elmau razgovarat ćemo o našoj zajedničkoj budućnosti, globalnoj ekonomiji koja stvara radna mjesta i mogućnosti, očuvanju jake i napredne Europske unije, jačanju novog transatlantskog trgovinskog partnerstva, suprotstavljanju ruskoj agresiji u Ukrajini te pobjeđivanju prijetnji poput nasilnog ekstremizma i klimatskih promjena”, rekao je Obama u Kruenu. “Na svim tim područjima vrlo smo zahvalni za partnerstvo i vodstvo vašoj kancelarki, Angeli Merkel”, naglasio je.

Summit sedam najmoćnijih gospodarstava svijeta bit će treći na kojemu neće sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin koji je isključen iz bivšeg formata G8 pošto je Rusija u ožujku 2014. pripojila Krim. Sve dok Rusija, optužena da podupire pobunjeničke snage na istoku Ukrajine, “ne bude poštovala međunarodno pravo, povratak formatu G8 nije moguć”, rekla je kancelarka nedavno.

You may also like