G7 oštro protiv Rusije, japanski premijer bi angažirao Rusiju glede svjetskog mira

Lideri zemalja Grupe sedam u bavarskom zamku Elmau usvojili su završno priopćenju. U njemu se navodi da će sankcije protiv Rusije biti ukinute nakon potpune realizacije Minskog sporazuma.

„Podsjećamo da djelovanje sankcija treba biti direktno povezano s potpunom realizacijom Minskog sporazuma i poštovanjem suvereniteta Ukrajine od strane Rusije”, navodi se u priopćenju, a prenosi agencija TASS. Lideri G-7, međutim, na summitu nisu razmatrali konkretne mjere za pooštravanje sankcija protiv Rusije, istaknula je njemačka kancelarka Angela Merkel. „To nije bila tema susreta”, objasnila je.  Njemačka kancelarka je dodala da G-7 zasad ne planira proširenje sastava grupe, jer sudionici susreta smatraju da je sadašnji format učinkovit. Sankcije prema Rusiji mogu biti pooštrene u slučaju pogoršanja situacije u Ukrajini, istaknula je Merkel.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je okrenut radu u učinkovitijim formatima nego što je Grupa sedam, izjavio je u ponedjeljak, 8. lipnja, glasnogovornik šefa ruske države Dmitrij Peskov, komentirajući summit G-7 koji je 7. i 8. lipnja održan u Bavarskoj. „Što se tiče diskusije o tome jesu li pozvali Putina ili ne, hoće li ga pozvati ili neće, je li to teško ili lako ostvarivo, želim još jednom ponoviti: predsjednik Rusije se koncentrira na rad u drugim, mnogo efikasnijim formatima, koji odražavaju realni raspored svih snaga u svjetskom ekonomskom prostoru”, izjavio je Peskov, a prenosi agencija „Interfaks”.

Peskov je izrazio žaljenje što na summitu „velike sedmorke” nije upućen apel svim potpisnicima Minskog sporazuma da se pridržavaju odredbi ovog dokumenta. „Primijetili smo da su sankcije [na summitu G-7] povezane s realizacijom Minskog sporazuma od strane Rusije”, istaknuo je glasnogovornik predsjednika Rusije. „Više puta smo istaknuli da treba jednostavno pročitati ovaj Minski sporazum pa shvatiti tko ga treba ispunjavati. Mi u ovom slučaju, na žalost, još nismo čuli da je apel upućen onima koji ga trebaju realizirati”, istaknuo je Peskov, prenosi portal Vesti.Ru.
Peskov je odbio komentarirati spremnost na pooštravanje antiruskih sankcija, koju su izrazile zemlje G-7. „Već smo govorili o svom odnosu prema toj retorici sankcija i nemamo što dodati”, prenosi agencija TASS.

Za rješavanje krupnih međunarodnih konflikata potrebno je sudjelovanje Rusije, izjavio je premijer Japana Shinzō Abe, a prenosi RIA Novosti. „Imajući u vidu događanja u Ukrajini sada nije trenutak da se vode konstruktivni pregovori u formatu G-8 s Rusijom. Međutim, s druge strane, konstruktivno sudjelovanje Rusije potrebno je zbog rješavanja sirijskog pitanja, nuklearnog programa Irana, kao i problema sa Sjevernom Korejom”, rekao je Abe po završetku summita „velike sedmorke” u Elmau u Njemačkoj. Abe je istaknuo da će Japan uložiti napore da ruski predsjednik sudjeluje na summitu G-7 2016. godine u japanskoj prefekturi Mije. „Po pitanju Sporazuma o primiriju u Ukrajini stvaramo uvjete u kojima bi Rusija ispunila svoje obveze, koje će međunarodna zajednica razumjeti. Trudimo se da ruski predsjednik Vladimir Putin ide u tom pravcu”, naglasio je Abe.  Dodao je da plan o posjeti ruskog predsjednika Japanu ostaje na snazi. Kako je rekao, susret je potreban zbog unaprijeđenja pregovora o teritorijalnim problemima dviju država, jer zbog njih 70 godina poslije rata nije postignut mirni sporazum. (Russia Beyond the Headlines)

You may also like