G20 protiv protekionizma i populizma

Summit G20 završio je u ponedjeljak u kineskome gradu deklaracijom kojom se članice obvezuju boriti protiv protekcionizma i populizma za pravedniju globalizaciju na korist svima kojom će vratiti povjerenje u slobodnu trgovinu.

Po završetku dvodnevnog summita u Hangzhou na istoku Kine čelnici dvadeset vodećih svjetskih gospodarstava potvrdili su da se “protive svakom obliku protekcionizma u trgovini i ulaganju”, stoji u prihvaćenoj deklaraciji.

Globalizacija “treba koristiti svima, a ne samo nekolicini”, rekla je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde.

G20, koji čini 85 posto svjetskih bogatstava, odlučan je boriti se “protiv napada populista” na globalizaciju, rekla je Lagarde. “Globalizacija nema pozitivnu konotaciju, ona donosi i sve veće nejednakosti”, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel i pozvala “na trajno povezivanje rasta i društvene pravde”.

G20 se obvezuje “gospodarskim rastom odgovoriti na potrebe sviju kako bi globalizacija donijela dobrobit svim zemljama i svakome, napose ženama, mladima i siromašnim kategorijama stvaranjem više kvalitetnih radnih mjesta, smanjenjem nejednakosti i iskorjenjivanjem siromaštva kako nitko ne bi ostao po strani”, stoji u izjavi.

To je složen izazov u vrijeme kada države moraju vratiti povjerenje svojih građana koji sve više slijede zov populizma, zatvaranja u unutarnje granice i protekcionizma.

Kancelarka Angela Merkel u nedjelju se suočila s porazom svoje stranke na izborima u saveznoj pokrajini Mecklenburg-Zapadno Pomorje (Mecklenburg-Vorpommern) u kojoj je populistička stranka AfD osvojila više od 20 posto glasova. “Izolacija, gradnja zidova i zatvaranje u same sebe ne stvaraju ni prilike ni rast i ni dobit za srednju klasu”, rekao je kanadski premijer Justin Trudeau.

Kina, koja gospodarski snažno ovisi o svojoj vanjskoj trgovini, sama je meta antidumpinških sankcija Europske unije i Sjedinjenih Država koje je optužuju da svijet preplavljuje svojom divovskom ponudom.

Iako se Kina izrijekom ne spominje deklaracija se protivi “subvencijama i pomoći državi” i “negativnim učincima” industrijskih nadkapaciteta što izaziva poremećaje na tržištu.

Summit u Hangzhouu bio je usmjeren na ekonomiju, ali je obilježen političkim raspravama na rubu zbog silovitih sirijskih sukoba i neuspjeha Rusije i Sjedinjenih Država da dogovore suradnju i završe petogodišnji rat u Siriji.

U izjavi se G20 koncentrira na humanitarne posljedice sirijskog rata koji je milijune ljudi natjerao u bijeg od 2011. i poziva sve zemlje “da pojačaju pomoć” u izbjegličkoj krizi.

You may also like

0 comments