G20 predstavio mjere za stečaj velikih banaka

Globalni regulatori predstavili su u ponedjeljak instrumente za suzbijanje fenomena velikih banaka čija se stabilnost povezuje s normalnim funkcioniranjem globalnog financijskog sustava.

Skupina vodećih gospodarstava svijeta G20 ovlastila je 2009. Odbor za financijsku stabilnost (FSB) da osmisli niz reformi kojima bi se otklonili nedostaci razobličeni u vrijeme globalne financijske krize od 2007. do 2009. FSB je koordinirao mjere regulatora i od 2009. uveo niz reformi, u rasponu od povećanih zahtjeva o bankovnom kapitalu do rasvjetljavanja stanja na tržištima financijskih izvedenica i ograničavanja bankarskih bonusa.

U pismu čelnicima G20 uoči summita koji će biti održan idućeg tjedna u Ankari predsjedatelj FSB-a Mark Carney konstatirao je da su zahvaljujući odlučnoj i brzoj provedbi ključnih reformi obnovljeni kapaciteti za financiranje realne ekonomije i izbjegnuto je smanjenje međunarodnih aktivnosti. Carney, inače guverner britanske središnje Bank of England (BoE), istaknuo je u pismu da je odbor dovršio instrumente potrebne da se po potrebi likvidiraju banke “prevelike da propadnu”, što se smatra posljednjom velikom financijskom reformom.

Na sastanku u Turskoj čelnici G20 bit će tako pozvani da usvoje reformu koja, između ostalog, predviđa da 30 vodećih banaka svijeta do 2019. izda zaštitni sloj obveznica. Ti će se dužnički papiri moći otpisati radi prikupljanja iznosa u protuvrijednosti do 18 posto rizikom ponderiranog kapitala banke u slučaju njezine propasti. Taj zaštitni sloj, takozvani kapacitet za potpunu apsorpciju gubitaka (TLAC), nadovezat će se na postojeće minimalne kapitalne zahtjeve koje banke moraju ispuniti, napominje Reuters. Cilj je te mjere da se u slučaju propasti velike banke spriječi kaos poput onog koji je 2008. prouzročila propast 2008.

Kao što je i najavljeno, baza za izračun TLAC-a smanjena je a odustalo se i od izuzeća banaka iz gospodarstava u nastajanju, poput Kine. Umjesto toga, produljen je rok za postupno uvođenje odgovarajuće regulative, napominje Reuters. “Zemlje sada moraju uvesti zakone i regulatorne okvire za primjenu tih instrumenata”, kazao je Carney u pismu čelnicima G20.

Banke su upozorile da će zbog uvođenja novih propisa u pojedinim slučajevima postati preskupo održavati likvidnost na tržištu kakva je bila u razdoblju prije krize.  FSB je dovršio prvu analizu svih uvedenih propisa i konstatirao da “zasada nisu pronađeni dokazi značajnijih neželjenih posljedica” “Dokazi su mješoviti a baza za usporedbu ne bi trebao biti neodrživi višak likvidnosti kakav je postojao prije krize”, istaknuo je Carney.

FSB još uvijek procjenjuje rizike po financijsku stabilnost koje proizlaze iz aktivnosti velikih upravitelja imovinom. Preporuke su najavili za prvu polovinu iduće godine. Zaključili su također da sistemske rizike može generirati i teška povreda radnih dužnosti, poput namještanja ključnih kamatnih stopa libor i malverzacija na tržištima valuta. FSB namjerava razmotriti potrebu za dodatnom regulativom i na tom području

You may also like