G. Deranja: Zadržavanje dosadašnjih modela vodi nas u sigurnu propast

Sedam je pitanja koje je uputio HUP političkim strankama, o financijskoj konsolidaciji, smanjenju javnog duga, reformi javne uprave, uklanjanju investicijskih i administrativnih barijera te boljem funkcioniranju pravosuđa.

U ovoj je kampanji naglasak na obećanjima koja dobro zvuče, komentirala je za Večernji list predsjednica HUP-a Gordana Deranja, Međutim, gotovo nitko ne govori kako do toga doći, pogotovo ako znamo da većina stranaka obećava politike za koje je potrebno povećati izdvajanje iz proračuna. Udruga za sada nije radila procjene proračunskih troškova obećanja te se nadaju kako će se stranke osvijestiti nakon provedenih izbora.

Do većeg rasta može doći, kaže Deranja, samo ukoliko se počnu provoditi politike promjena dosadašnjih modela. Dosadašnji modeli vode u sigurnu propast. Istaknula je kako je očekivala kako će stranke upitati HUP što je potrebno za lakše poslovanje, ali to se nije dogodilo. Porezno je rasterećenje, kaže Deranja u intervjuu Večernjem listu, dobrodošlo, no veći su problem druga neporezna davanja. No, mišljenje je HUP-a kako bi trebalo ići s cjelovitom reformom poreznog sustava. Promjene se trebaju planirati na dulji rok, a ključna je održivost promjena koje se uvode.

HUP je, ističe Deranja, skeptičan prema mogućnosti brzog, osjetnijeg i održivog poreznog rasterećenja bez veće racionalnosti, produktivnosti i učinkovitosti u korištenju proračunskog novca. Uspješne su one zemlje koje provode cjelovite promjene. Negativni demografski trendovi i sustav obrazovanja koji nije usklađen s potrebama tržišta rada rezultiraju ozbiljnim problemom u pronalaženju radne snage već sada, rekla je Deranja, te dodala kako skupo plaćamo to što se naša politika ne želi uhvatiti u koštac s rješavanjem problema, već se oslanja na sreću i rezultate drugih – domaćeg privatnog sektora i rasta drugih zemalja koje imaju odlučnije vlade.

Zaključuje preporukom poteza za novu vladu u prvih stotinu dana. Kaže kako više nema vremena. Potrebno se fokusirati na probleme koji proizlaze iz odgovora na sedam postavljenih HUP-ovih pitanja.