Fujimori vodi na izborima u Peruu

Keiko Fujimori, kći kontroverznog bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija, premoćno vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora u Peruu s 39,18 posto glasova, po djelomičnim rezultatima objavljenim u noći na ponedjeljak.

U drugom krugu predviđenom za 5. lipnja natjecat će se s ekonomistom Pedrom Pablom Kuczynskim (desnica) koji je osvojio 24,25 posto. Ove prve službene procjene utemeljene na prebrojavanju 40 posto glasačkih listića objavile su peruanske izborne vlasti (ONPE) u 4.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Mlada parlamentarna zastupnica Veronika Mendoza (ljevica), jedno vrijeme izjednačena s Kuczynskim, 77-godišnjim bivšim bankarom s Wall Streeta, osvojila je 16,57 posto. Potpora toj 35-godišnjoj psihologinji skočila je u anketama zadnjih tjedana. “Peru želi pomirbu i ne želi više sukobe”, poručila je Fujimori u svom izbornom stožeru gdje su stotine ljudi nosile narančaste majice s ispisanim “K” na prsima.

Izbori na kojima su pravo glasa imala 23 milijuna birača protekli su u miru unatoč zabrinutosti zbog dvaju napada na vojsku koje vlasti pripisuju ostatcima maoističke pobune Sandero luminoso, u kojima je u subotu u središtu zemlje poginulo sedam osoba.”Terorizam i oni koji ga provode nemaju mjesta u našem društvu i u našoj obitelji”, reagirao je peruanski predsjednik Ollanta Humala (koji se ne natječe na izborima), osudivši “čine ludosti”.

Atipičnu kampanju obilježila je primjena novog zakona koji uz prijetnju diskvalifikacije kandidata zabranjuje doniranje novca i darova, što je potaknulo mnoge kritike. Od devetnaestero kandidata u početku kampanje, devetero ih je isključeno ili su odustali.

Pobjednik izbora morat će se sučeliti s brojnim izazovima. Peru koji ima 31 milijun stanovnika, i dalje obilježava siromaštvo, premda je ono u padu (58,7 posto u 2004. a 22,7 posto u 2014.), raširenost sive ekonomije (60 posto aktivnog stanovništva) te društvene, etničke i zemljopisne razlike.

You may also like