FT: U Italiji se razvija fondovska industrija

Istraga širokog obujma talijanskog financijskog regulatora ponovno je potaknula pitanje prijevare ulagača u dioničke investicijske fondove na naknadama za upravljanje.

Prema navodima Financial Timesa, Consob je otvorio istragu nad 10 najvećih talijanskih društava za upravljanje investicijskim fondovima zbog sumnje da su klijentima naplaćivali visoke naknade za aktivno upravljanje dioničkim fondovima, iako su u stvarnosti jednostavno pratili indeks. Praćenje indeksa specifičnost je indeksnih dioničkih fondova koji zbog takve strategije pasivnog upravljanja naplaćuju ulagačima i mnogo niže naknade. Radi se o takozvanoj praksi prikrivenog indeksiranja (closet tracking) koja je izazvala niz kontroverzi u europskoj financijskoj industriji u posljednjih godinu dana.

Inače, talijanski regulator nije usamljen u otvaranju istrage takve vrste. Njemački BaFin sredinom prošlog mjeseca otvorio istragu nad tamošnjim društvima za upravljanje fondovima. Analitičari ističu kako je njemačka istraga prijelomna jer pokazuje kako su se europski regulatori odlučili ozbiljno pozabaviti tim problemom, piše Poslovni dnevnik.

Njime se bavi i europski financijski regulator (ESMA) koji je nedavno objavio publikaciju u kojoj stoji procjena da između pet i 15 posto aktivno upravljanih dioničkih fondova u Europi koristi prikriveno indeksiranje. Također, ESMA je navela kako je razotkrivanje takvih fondova i njihovo sankcioniranje u nadležnosti nacionalnih financijskih regulatora. Međutim, pružatelj financijskih podataka Morningstar procjenjuje da je problem veći od procjena ESMA-e.

You may also like