FT: Theresa May predlaže alimentaciju od 20 milijardi eura Europskoj uniji

 

Britanska premijerka Theresa May ponudit će ovaj tjedan najmanje 20 milijarda eura Europskoj uniji da popuni proračunsku rupu nakon Brexita, objavio je u utorak britanski financijski list Financial Times (FT).
Oliver Robbins, savjetnik premijerke za EU, uvjeravao je europske kolege da će premijerka u petak u Firenci održati govor o EU i pritom iznijeti svoju ponudu. Britanski list tu je vijest objavio u digitalnom izdanju citirajući dužnosnike uključene u razgovore.

Velika Britanija do sada nije predložila nikakvu svotu koju kani isplatiti za razvod od Europske unije koju bi trebala napustiti 29. ožujka 2019. Svotu dosad nije iznosio ni Bruxelles, no neki predstavnici Unije procjenjivali su da bi Britanci trebali isplatiti između 60 i 100 milijarda eura.

Doprinos Londona u proračun EU-a u 2015. godini iznosio je 10,75 milijarda eura, prema podacima Europske komisije i Europskog parlamenta. Prema tome bi 20 milijarda eura bila svota koju Britanci duguju kako bi likvidirali svoje obveze prema proračunu EU. Unijin proračun donosi se za razdoblje od sedam godina i traje do 2020.

Visokorangirani diplomat rekao je da isplata tog novca “neće potpuno izbrisati sve britanske financijske obveze prema EU”. Savjetnici premijerke nisu željeli komentirati tvrdnje koje je iznio FT.

You may also like