Valutnim tržištem zavladao je strah zbog mogućeg izlaska Velike Britanije iz Europske unije, a ulagači se klade na novi veliki pad funte, piše Financial Times. Neto kratke pozicije na funtu porasle su, prema podacima američke komisije za trgovanje robnim izvedenicama (US Commodity Futures Trading Commission) na najvišu razinu od ljeta 2013.

Očekuje se da će britanski premijer David Cameron uskoro, vjerojatno već na samitu Unije ovoga tjedna, objaviti datum održavanja referenduma, a neki ulagači predviđaju vrlo neugodna kretanja za funtu na valutnom tržištu u idućih nekoliko mjeseci.

Od sredine studenoga funta je izgubila osam posto na ponderiranoj trgovinskoj vrijednosti, a slabost britanske valute najvećim dijelom pripisuje se neizvjesnosti oko Brexita, mogućeg izlaska Velike Britanije iz EU do kojeg bi moglo doći već u lipnju. “Moramo biti spremni za buru na tržištu. Rasprava o Brexitu mogla bi se dodatno rasplamsati i to je nova nesigurnost koja utječe na britansko tržište”, tumači za FT James Maltin, direktor investicijskog odjela u društvu za upravljanje imovinom Rathbone.

Neki analitičari strahuju da bi Brexit mogao potaknuti recesiju. Japanska banka Nomura upozorava da bi funta mogla pasti 10 do 15 posto ako inozemni investitori ne budu htjeli financirati britanski deficit tekućeg računa platne bilance.

Guverner britanske središnje banke Mark Carney u siječnju je upozorio da bi zabrinutost zbog mogućeg izlaska Velike Britanije iz Unije mogla biti test o spremnosti stranaca da pruže oslonac u financiranju deficita britanskog tekućeg računa prema ostatku svijeta. Britanija ima relativno velik deficit tekućeg računa od 3,7 posto bruto domaćeg proizvoda. Strani investitori drže britanske obveznice u vrijednosti 427 milijardi funta, odnosno četvrtinu tržišta, pa je opravdan strah da bi mogli početi prodavati obveznice i tako stvoriti dodatni pritisak na funtu.

Zbog velikog deficita tekućeg računa platne bilance gubitak povjerenja stranih investitora u funtu i britansko gospodarstvo mogao bi poremetiti oporavak, tumače analitičari. Dio ulagača upozorava da bi se pod pritiskom moglo naći londonsko tržište nekretnina, koje je među najatraktivnijima za strane kupce. Sve to ne ide u prilog Državnom uredu za upravljanje državnim dugom koji je odgovoran za prodaju državnih obveznica.

Iako cijene britanskih državnih obveznica za sada nisu na udaru zbog potencijalnog Brexita, Državni ured za upravljanje državnim dugom mogao bi imati problema da na tržištu financira planirani dug. U siječnju je Britanija jedva izbjegla neuspjeh na aukciji petogodišnjih državnih obveznica – omjer ponude i potražnje pao je na rekordno niskih 1,07. Dio investitora ipak ostaje optimističan jer će, kažu, slabija funta pomoći britanskim izvoznicima – njihova roba bit će jeftinija stranim kupcima, piše Banka.

Drugi su uvjereni da su male šanse da Britanci na referendumu većinom glasaju za izlazak iz Unije, a kladionice vjerojatnost Brexita procjenjuju na 30 posto. Tvrde da predviđanja kladionica preciznije od anketa pokazuju raspoloženje među biračima oko izlaska iz EU. Rasprava o Brexitu stvara neizvjesnost na tržištu, ali vjerojatnije je da će Britanija ostati u Europskoj uniji, zaključuje investicijski menadžer John Stopford.

Related Posts