FT: Norveški mirovinski fond više neće ulagati u Duke Energy

Norveški mirovinski fond, s bogatstvom koje iznosi 900 milijardi USD zarađenim od prodaje nafte, svoj novac više neće ulagati u američki Duke Energy i njegove tri podružnice i to zbog okolišnih razloga, priopćili su u srijedu.

Norveški fond posjeduje 0,62% dionica američki tvrtke, čija vrijednost iznosi 304 milijuna USD. Duke Energy je lobirao da se takvo što ne dogodi, no državno neovisno tijelo za etičko poslovanje, koje brine o korporativnoj etici, presudilo je da je Duke “opetovano ispuštao ekološki štetne supstance iz velikog broja odlagališta pepela u termoelektranama na ugljen u Sjevernoj Karolini”.

Tijelo je dodalo da se Duke i njegove podružnice već 10 do 15 godine oglušuju na sudske presude da zatvore ili zapečate odlagališta pepela. Duke se time pridružio listi više od 110 tvrtki koje su isključenje iz portfelja norveškog mirovinskog fonda, uključujući proizvođače duhana i nuklearnog oružja, kao i tvrtke koje više od 30% svog poslovanja povezuju s ugljenom. Te kompanije uključuju Airbus, Boeing, Phillip Morris, Rio Tinto i Wal Mart, objavio je FT.

You may also like

0 comments