FT: Nakon Obaminog okretanja Iranu, Saudija se okreće Rusiji?

“Jačanje veza između Rusije i Saudijske Arabije omogućuje da sa sigurnošću govorimo o slabljenju regionalnog utjecaja SAD-a, koji je tijekom 70 godine bio saveznik ove arapske zemlje”, piše Financial Times.

Kao odgovor na slabljenje pozicija SAD-a na Bliskom istoku i pokušaja Washingtona da poboljša odnose s Teheranom, Saudijska Arabija odlučila je “raditi” s Moskvom, piše Financial Times. Iako je Rusija saveznica nekolicine zemalja koje imaju interese suprotne Saudijskoj Arabiji, Rijad je spreman za situativni savez s Moskvom, piše američki list. “Princ Muhamed bin Salman uspostavlja ono što arapski državnici nazivaju ‘funkcionalnim i sadržajnim’ odnosom s predsjednikom Putinom, u kojima na dnevnom redu stoje Sirija, moguća nabavka naoružanja u Rusiji, investicije u rusku privredu i zajednički pokušaji da se stabilizira cijena nafte pomoću zamrzavanja proizvodnje”, navodi se u članku.

Autor članka za Financial Times ističe da bi to mogao biti jedan od pokazatelja slabljenja utjecaja SAD-a na Bliskom istoku. “Jačanje veza između Rusije i Saudijske Arabije omogućuje da sa sigurnošću govorimo o slabljenju regionalnog utjecaja SAD-a, koji je tijekom 70 godine bio saveznik ove arapske zemlje”, piše u članku. “Nakon što je Barack Obama počeo raditi na poboljšanju odnosa s Iranom, a Rusija je počela vojnu operaciju u Siriji koju američki predsjednik pokušava izbjeći, Saudijci su odlučili surađivati s Moskvom, nadajući se da će ona uspjeti utjecati na Teheran”, piše Financial Times.

Vojno-diplomatski izvor iz Moskve priopćio je 17. ožujka da će Rusija završiti isporuku dva kompleksa protuzrakoplovnog raketnog sustava S-400 “Trijumf” u Kinu do kraja lipnja 2019. godine, piše Vzgljad. “Prvi kompleks će biti isporučen u prosincu 2017. ili siječnju 2018. godine, a drugi u svibnju ili u lipnju 2019. U prvi kompleks ući će i raketni sustavi S-300PMU-2, a drugi će dobiti rakete s poboljšanim karakteristikama”, rekao je izvor.

Vojno-diplomatski izvor je, također, priopćio da će obuka kineskih vojnika i tehničara u Rusiji početi u posljednjem kvartalu 2017. Vrijednost njihove obuke uključena je u ukupnu sumu ugovora koja iznosi oko tri milijarde dolara. Direktor korporacije Rosteh Sergej Čemezov priopćio je 11. ožujka da je Kina već uplatila predujam po ugovoru za isporuku protuzrakoplovnih raketnih sustava S-400 “Trijumf”, koji je zaključen prošle godine.

 

You may also like

0 comments