Home Ekonomija FT: Goldman Sachs ušao u sferu poslovnog bankarstva

FT: Goldman Sachs ušao u sferu poslovnog bankarstva

by Energypress.net

Goldman Sachs odstupio je od svog imidža banke za megabogate i ušao je u sferu online bankarstva uvođenjem mogućnosti otvaranja digitalnog štednog računa uz kamatnu stopu od 1,05 posto. Usto, minimalni depozit na njihovoj web-stranici GSBank.com može iznositi tek jedan dolar, prenosi Financial Times.

Riječ je o tektonskom pomaku, s obzirom na to da se dosad najvećem trgovcu u investicijskom bankarstvu nije moglo pristupiti bez barem nekoliko desetaka tisuća dolara u džepu. Novost je rezultat Goldmanove akvizicije GE Capitala, čime pokušava proširiti bazu i pronaći nove izvore prihoda nakon što mu je “tradicionalno” poslovanje donijelo rapidan pad prihoda i profita.

Investicijska banka očigledno širi svoj portfelj i diverzificira poslovanje. Profit joj je u prvom kvartalu pao čak 60 posto pa je pod velikim pritiskom da iznađe alternativne izvore. Preuzimanjem GE Capitala prošli je tjedan dobila i nešto manje od 150.000 klijenata iz sektora građanstva s njihovih 67,8 milijuna dolara depozita. Štednja joj je očito konkurentna, s obzirom na to da je prosječna kamata na depozite u SAD-u 0,5 posto. Analitičari komentiraju da Goldman Sachs kopira taktiku širenja na digitalno poslovanje britanske Atom banke koja je pokrenula agresivnu kampanju nudeći kamatnu stopu od 2,3 posto u pokušaju da pridobije nove klijente, piše Velernji list.

Toj novoj, isključivo online banci tehnološku potporu pruža španjolska banka Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, koja na ovu ponudu namjerava “nalijepiti” ostale bankarske proizvode i upotpuniti uslugu. Tim bi putem mogao i Goldman Sachs.

Related Posts