Home Ekonomija FT: Europska unija istražuje neke banke zbog dogovora cijena obveznica

FT: Europska unija istražuje neke banke zbog dogovora cijena obveznica

by Agencije

Europski regulatori za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenuli su istragu protiv nekoliko banaka temeljem sumnje da su dogovarale cijene državnih obveznica, izvijestio je ugledni londonski dnevnik The Financial Times.

Europska komisija poslala je upitnike skupini tržišnih aktera, tražeći od njih informacije o cijenama duga međunarodnih i regija ispod razine država, te duga državnih agencija, Istraga je u početnoj fazi, piše FT u utorak. Europski regulatori žele utvrditi jesu li banke možda formirale kartel, napominje list, pozivajući se na upućeni izvor blizak istrazi. Na tom tržištu obveznice izdaju Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i regionalni zajmodavci poput njemačkih regionalnih banaka. Obveznice su obično pokrivene implicitnim ili eksplicitnim jamstvom, ističe FT.

Thomson Reutersov posebni servis IFR izvijestio je u siječnju, pozivajući se na nekoliko izvora, da američko ministarstvo pravosuđa istražuje četiri londonska trgovca takvim vrstama duga zbog sumnje da možda manipuliraju njegovim cijenama. Ministarstvo istražuje pritužbe da su trgovci u nekoliko banaka dogovarali cijene i dijelili informacije o određenim američkim državnim dolarskim obveznicama u posebnim komunikacijskim servisima na Internetu, korištenim isključivo u tu svrhu, kazali su ti izvori. U ministarstvu nisu željeli komentirati tu informaciju.

FT piše da je istraga u EU vjerojatno počela u isto vrijeme kada i ona u SAD-u. Glasnogovornik Komisije Ricardo Cardoso nije želio komentirati tu informaciju. Europski regulatori već su odredili nekoliko milijardi eura novčanih kazni bankama zbog dogovaranja razine ključnih financijskih pokazatelja, uključujući libor.

Related Posts