FT: Europa i ove godine jače IPO-om nego li SAD

Investicijski bankari očekuju da će europsko tržište inicijalnih javnih ponuda u 2016. drugu godinu za redom po vrijednosti nadmašiti američko jer ekonomski i kreditni ciklusi dviju regija pokazuju znakove udaljavanja, prenosi Financial Times.

Prošle je godine europsko tržište IPO-a bilo snažnije djelomično zahvaljujući nekim velikim poslovima predvođenim privatizacijom tvrtke Aena, koja upravlja španjolskim zračnim lukama. Američke tehnološke kompanije radije su ostale u privatnim rukama. Analitičari predviđaju kako će godina koja je pred nama biti paneuropska i panindustrijska. Očekuje se kako će se američki IPO-i oporaviti u drugoj polovini godine.

Nastavak monetarnih poticaja Europske središnje banke poticaj je oporavku ekonomske aktivnosti u regiji koji ujedno podupire očekivanja da će se europske kompanije tijekom 2016. listati na burzama. Bankari ističu kako će planirana privatizacija usluga u zaduženim državama – posebice Italiji – dodatno utjecati na veličinu izdanja. Ulagači u SAD-u su naprotiv zabrinuti zbog rizika pada gospodarstva s obzirom na sve veći broj zaduženih kompanija i Fedovo stezanje monetarne politike.

Raspoloženje u Europi konstruktivnije je nego u Americi, jer je Europa u manje zreloj fazi opravka tržišta nakon financijske krize. Turbulencije povezane s usporavanjem kineskog gospodarstva i zabrinutost za globalni rast uzrok su da kompanije nisu sklone prikupljanju novih sredstava na tržištu dužničkih papira ili na tržištu kapitala.

Ove godine u SAD-u nije bilo nijednog IPO-a, a vrijednost europskih dosegla je 31 milijun dolara pri čemu se 12 milijuna dolara odnosi na ponudu švedske kompanije Xbrane. Američkom bi tržištu pomogla stabilizacija cijena nafte, optimističniji izgledi kineskog gospodarstva, konsenzus oko poteza Feda i pokazatelji američkog gospodarstva koji bi mogli biti pozitivni ili neutralni do pozitivni, prenosi Banka.hr.

Izdavatelji ne mijenjaju svoje planove oko IPO-a, pažljivo prate volatilnosti i spremaju se za bolje dane. Na američkom tržištu posebno će se pratiti dva biotehnološka izdanja čija će se cijena znati ovaj tjedan. Ako izdanja tvrtki BeiGene i Editas Medicine postignu zadovoljavajuću cijenu, to će dati potrebnu dozu optimizma američkom tržištu.

You may also like