FT: Cijene nafte će opadati i ove godine

Zabrinutost u pogledu kineske ekonomije, čiji je snažni rast bio glavni uzrok naglog povećanja globalne potražnje za naftom u prethodnoj deceniji, zajedno sa i dalje jakom američkom proizvodnjom i većom ponudom iz zemalja članica OPEC-a, srozao je cijene na razine posljednji put zabilježene prije više od 10 godina. 

Stoga nije  optimistična analiza Eda Morsea, lidera ogranka Citigroupa i analitičara glavnih tržišnih parametara u cilju prognoziranja cijene sirovina.   Na kratak rok, tržišni izgledi prilično su sumorni. Nakon  rasta zaliha primjetan je njihov daljnji rast, dok potražnja ostaje blijeda s obzirom na to da globalna ekonomija raste sporije nego što se očekivalo uslijed slabe kineske potražnje za naftnim derivatima.

Ponuda, u zemljama koje nisu članice OPEC-a, a najvećim dijelom su odgovorne za rast ponude od 2010. godine, proizvodnja je i dalje jaka. Ona nastavlja rasti u Kanadi i Brazilu, a jedva da je pala u SAD-u. Među članicama OPEC-a, Saudijska Arabija odlučila je da na duži rok zaštiti svoj tržišni udjel iako je konkurencija porasla, jer je Irak povećao proizvodnju, a Iran se sprema da ponovo uđe na tržište. S obzirom na to da zalihe sirove nafte i naftnih derivata nastavljaju rasti, energetskom sektoru ponestaje kapaciteta za skladištenje, što će vjerojatno dodatno oslabiti cijenu nafte, koja bi mogla pasti na samo 20 dolara.

Nije da se svjetsko tržište nafte neće na kraju ponovo vratiti u ravnotežu, ali, kad se to dogodi, uvjeti će biti znatno drugačiji. Visoka cijena nafte na početku 21. stoljeća dovela je do eksploatacije naftnog pijeska, sedimenata u velikim dubinama mora i uljnih škriljaca. Svaki od ovih izvora resursa pokazao se nevjerojatno ekstenzivnim, a nove tehnologije i niže cijene usluga donijele su period ozbiljnog smanjenja troškova, kojemu neće skoro doći kraj.

Sumorna je i analiza Paula Horsnella, šefa ogranka Standard Chartereda i analitičara glavnih tržišnih parametara u cilju prognoziranja cijene sirovina. Tržište ne prati nikakve fundamentalne parametre, tako da uopće ne postoji neka razina ispod koje cijena ne bi trebala pasti u kratkom roku. Cijena bi se mogla spustiti i na 10 dolara po barelu. Svi bi se složili da bi to bila ludost.

Saudijska Arabija bi mogla istog trena ponovo uspostaviti ravnotežu na tržištu, ali ne želi to učiniti bez koalicije proizvođača iz OPEC-a i van njega. Pošto je taj potez izostao, ponuda iz zemalja van OPEC-a morat će uravnotežiti tržište koje će, prema našim očekivanjima, zabeležiti pad od preko milion barela dnevno u 2016, a najveći udjel u tome imat će američka nafta iz škriljaca. Proizvodnja američke sirove nafte već je pala za više od 500.000 barela dnevno od vrhunca u travnju 2015. i to bi trebalo pomoći da se tržište vrati u ravnotežu do travnja, a onda ode u znatan deficit u drugoj polovini godine.

Osjetno smanjenje uobičajenog obujma proizvodnje zemalja van OPEC-a značit će da će biti potrebne godine da se ponovo dostigne ta razina. Ovo je neuobičajeno veliki pad, koji će dovesti do neuobičajeno velikog rasta kad se u potpunosti osjeti smanjenje investicija u iznosu od 300 milijardi dolara u 2017. i godinama koje dolaze. Brzina smanjenja američke proizvodnje mogla bi sve iznenaditi, kao što će i vrijeme koje je potrebno da američka nafta iz škriljaca ponovo dostigne vrhunac proizvodnje. Proizvodnja iz škriljaca ne radi po principu prekidača. Naše je mišljenje da će relativni nedostatak viška nafte iz OPEC-a biti iznenađenje, piše Financial Times.

You may also like