FSB: Sprijećene atentatore obučila je Islamska država

Osumnjičeni Rusi uhićeni dok su, tvrdi Moskva, pripremali napad u ruskoj prijestolnici, prošli su obuku u logoru skupine Islamske države (IS) u Siriji, priopćila je u ponedjeljak ruska tajna služba (FSB), a prenosi službena agencija RIA Novosti.

Kroz stan u kojemu su u nedjelju uhićeni osumnjičenici, kojih broj nije objavljen, i u kojemu je izvršen pretres, prošlo je šest do jedanaest osoba među kojima su neke “završile vojnu obuku u kampovima Islamske države na sirijskom teritoriju”, piše u FSB-ovu priopćenju, kako prenosi agencija. Te su osobe “došle u Rusiju puno prije početka ruskih zračnih udara”, 30. rujna u Siriji, navodi se u priopćenju tajne službe koja tako odbacuje pretpostavku o eventualnoj odmazdi IS-a.

Svi uhićeni osumnjičenici koji su planirali napad u “sredstvima javnog prijevoza u Moskvi” su ruski državljani, rekao je isti izvor. Rusija, vjeran saveznik režima u Damasku, od 30. rujna izvodi zračne udare na skupinu Islamsku državu u Siriji. Moskva tvrdi da njezini zrakoplovi gađaju samo IS i “teroriste”, ali Ankara i njezini zapadni saveznici optužuju rusku vojsku da je usmjerila napade na umjerene sirijske snage.

Oko 2000 Rusa se bori za IS u Siriji i u Iraku, objavile su ruske vlasti. U lipnju su naoružani islamistički pobunjenici s ruskog sjevernog Kavkaza sklopili savez s IS-om, na videosnimci objavljenoj na internetu. Ti su pobunjenici preuzeli odgovornost za bombaški napad u kojemu je u siječnju 2011. u moskovskoj zračnoj luci Domodjedovo poginulo 37 ljudi.

You may also like