Frontex: U EU je ušlo 800 tisuća ilegalnih migranta

Oko 800.000 “ilegalnih ulazaka” u Europsku uniju nabrojano je od početka godine, izjavio je Fabrice Leggeri, čelnik europske agencije za nadzor granica Frontex njemačkom dnevniku Bild od srijede.

Upozoravajući da priljev migranata u Europu vjerojatno još nije “dosegao svoj vrhunac”, Leggeri poziva europske države da smjeste u pritvor nesretne kandidate za azil kako bi ih “brzo” vratili u zemlju podrijetla. “Europske države moraju se pripremiti na ideju da nas čeka jako teška situacija sljedećih mjeseci”, upozorava Leggeri podsjećajući da je Frontex zadužen za “nadzor” granica ali nema ovlasti odbijanja migranata.

Ocijenio je da prihvatni centri i centri za registraciju predviđeni na grčkim otocima i Siciliji neće smanjiti priljev izbjeglica jer ne dopuštaju “produljen boravak” na licu mjesta. “Onaj koji je ušao ilegalno i nema nikakvo pravo na azil mora brzo biti vraćen u svoju zemlju”, inzistirao je Leggeri ocjenjujući da EU treba “prihvatne strukture” gdje se migrante “po potrebi može pritvoriti”.

Kroz Sloveniju je od 16. prošlog mjeseca do danas ušlo 139.608 migranata i izbjeglica, a na odlazak u Austriju i dalje prema Njemačkoj trenutno u zemlji čeka ukupno 3.261 osoba, objavila je u srijedu slovenska policija. Priljev izbjeglica “balkanskom rutom” u Sloveniju zadnjih je dana znatno manji, pa je npr. u utorak u zemlju došlo 4.300 ljudi, a ranije se ta brojka kretala oko 7.000, objavila je policijska uprava Novo Mesto, a prelazak izbjeglica u Austriju bio je zadnjih nekoliko dana relativno brz.

U srijedu rano ujutro vlakom je iz Dobove preko Jesenica u Austriju organizirano odvedeno 450 migranata koji su u Sloveniji već registrirani, dok ostali prevezeni iz Hrvatske preko noći i jutra čekaju na tranzit u Šentilju i drugim kampovima. Prihvatni centar u Brežicama u srijedu je prazan, a osim na Šentilju, migranti koji čekaju na registraciju i postupak predaje Austriji nalaze se u Gornjoj Radgoni, Petišovcima i Dolgoj Vasi.

Slovenska policija pojasnila je i neke nedoumice koje su mediji iznosili u vezi korektnosti tzv. schengenskih postupaka na slovenskoj granici s Hrvatskom, kad je riječ o osobama koje u zemlju dolaze bez ikakvih dokumenata za identifikaciju. Policija navodi da o tome koliko je izbjeglica u tranzitu kroz Sloveniju bilo bez dokumenata ne može dati podatke dok se ne unesu u službenu evidenciju, ali da su podaci o njihovu državljanstvu dobiveni na temelju razgovora. Policija kaže da mnogi znaju samo godinu rođenja jer dolaze iz država i društava u kojima nije uobičajeno obilježavanje rođendana. Uz to, slovenska policija upozorava da se od svih migranata i izbjeglica uzimaju fotografski snimci koji se prosljeđujuu u schengenski sustav, a maloljetnim osobama uzimaju se i otisci prstiju.

Broj migranata koji su ušli u Hrvatsku na putu prema zapadnoj Europi premašio je 320 tisuća, a od ponoći do 9 sati ušlo je 2225 migranata i trenutno ih je u prihvatnom zimskom tranzitnom centru u Slavonskom Brodu 2097, izvijestio je MUP. I dalje se očekuje veliki pritisak izbjegličkog vala koji stiže preko Srbije, a od početka migracijske krize u RH je ušlo 320.215 migranata, objavilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Preko pograničnog područja Bapske, preko kojega je u Hrvatsku u više od četrdeset dana izbjegličke krize ušlo oko 300.000 izbjeglica i migranata, dok je nešto manji broj prvih dana ulazio preko Tovarnika, u posljendnja dvadeset i četiri sata nije u Hrvatsku ušala niti jedna osoba, potvrdio je u srijedu glasnogovornik vukovarsko-srijemske policije Domagoj Džigumović.

Prihvatni centar u Opatovcu, u koji su izbjeglice i migranti dovoženi s Bapske i u kojemu su bili registrirani i dobili potrebnu pomoć, prazan je. Još u utorak započelo je uklanjanje dijela objekata, rastavljeni su i uklonjeni i šatori ispred prihvatnog centra u kojima su izbjeglice i migranti čekali na ulazak i registraciju. Sam prihvatni centar neće se u potpunosti ugasiti, već će se zadržati najosnovniji objekti unutar njega kako bi se, u slučaju potrebe, centar ponovno mogao aktivirati.

Od utorka se izbjeglice i migranit, koji iz Srbije ulaze u Hrvatsku, vlakom Hrvatskih željeznica prevoze izravno od srbijanskog pograničnog gradića Šida do zimskog prihvatnog centra u Slavonskom Brodu, a odatle dalje vlakom prema Sloveniji.

You may also like