Frederica Mogherini ne vidi zapreke za nove sankcije RUsiji

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini smatra da ne postoje ozbiljne smetnje za produžetak ekonomskih sankcija EU prema Moskvi. Ovo pitanje će biti razmotreno na samitu šefova država EU krajem tjedna.

„Rusija nije na dnevnom redu sastanka. Ako ministri budu htjeli razmatrati ovo pitanje, za mene to nije problem. Ali čini mi se da će ovo pitanje razmatrati Europsko vijeće koje će se održati kasnije ovog tjedna. Ne vidim ozbiljne prepreke za postizanje političke odluke među zemljama EU, ali ne odlučujem o tome”, izjavila je, a prenosi „Vzgljad”. Ranije je izvor blizak Vijeću Europe priopćio da će sankcije EU protiv Rusije, koje istječu 31. siječnja 2016. godine, biti produžene u svakom slučaju – s ili bez diskusije.

Odluka o produljenju gosparskih sankcija protiv Rusije trebala je biti donesena na veleposlaničkoj razini bez raspave, ali je to odgođeno na zahtjev Italije. EU treba donijeti odluku o produljenju sankcija protiv Rusije zbog njezine uloge u ukrajinskoj krizi u trenutku kada zajedno sa Sjedinjenim Državama pokušava dobiti potporu za rješavanje sukoba u Siriji, gdje Rusija vojno podržava režim Bashara al-Assada. “Postoji opća ocjena da se ide u pravcu produljenaj sankcija”, rekla je Mogherini, dodajući da se sporazum iz Minska o primirju još ni izdaleka nije proveden, ali da što se tiče poštovanaj prekida vatre, “stvari idu u dobrom smjeru.

Italija je u zadnji trenutak zatražila da se o produljenju sankcija provede rasprava na najvišoj razini, iako ne dovodi u pitanje sankcije dok se ne provede sporazum iz Minska. Talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni rekao da je čelnici 28 zemalja članica, zbog pretrpanog dnenog reda, o Rusiji razgovarati vrlo kratko, navjeroojatnije u četvrtak, prvi dan summita. Ministri vanjskih poslova EU-a osim o Rusiji razgovorali su u ponedjeljak o odnosima sa istočnom partnerima i slobodnoj trgovini s s Ukrajinom, Gruzijom i Moldavijom. Također je bilo riječi o borbi protiv terorizma, o međunarodnom financiranju terorizma i nezakonitom trgovanju vatrenim oružjem te o situaciji u Siriji, Iraku i Libiji.

You may also like

0 comments