Frčkovski: Makedonija je postala demokratska diktatura; ime treba gledati fleksibilno

Makedonija 8. rujna obilježava 25 godina neovisnosti. O stanju u zemlji i planovima za budućnost za DW govori dr. Ljubomir Danailov Frčkoski je profesor međunarodnog prava i međunarodnih odnosa na Pravnom fakultetu Sveučilišta Sv. Ćiril i Metodije u Skoplju. Od 1991. do 1997. bio je ministar (unutarnjih pa vanjskih poslova) u vladi Branka Crvenkovskog, a 2009. kandidat Socijaldemokratskog saveza (SDSM) za predsjednika Makedonije.

“Ne nadam se previše i ne spadam u tzv. “izborne fundamentaliste”, ali izbori su neminovnost. Ipak je to instrument koji se ne može zaobići. Međutim, važno je da mu se ne pridaje preveliki značaj zato što su suvremene diktature – u koje spada i makedonski autoritarni populizam – svladale problem izbora u demokraciji. One su okupirale izborne instrumente državne moći, propagande i medija i za njih izbori nisu problem. Kao što se moglo vidjeti u prethodnim ciklusima, oni su izbore svladali, kradu ih u jednom značajnom dijelu i nikada ne mogu na taj instrumentalni način biti poraženi. Osim ako im se ti instrumenti kompletno ne iščupaju iz ruku i ne postave na jedan normalni međunarodno kontrolirani temelj, što se kod nas sada srećom događa. Samo tada će izbori funkcionirati na pravi način. Do sada su, inače, funkcionirali tako što su jačali diktaturu, a ne alternativne projekte za promjene”, kaže Frčkovski.

Spor oko imena jest veliki problem, tumči Frčkovski, ali kaže kako Makedonija sada ima još veći problem, a to je deficit demokracije. “Kada danas odete u inozemstvo, nitko ne spominje problem s imenom. Govore samo o tome da zemlja ima problem s elementarnim kopenhaškim kriterijima za prijem u NATO i EU, a to su vladavina prava, podjela vlasti, neovisnost sudstva, poštivanje ljudskih prava, sloboda informiranja. Ova diktatura nam je, dakle, napravila daleko veći problem. To je ogromna šteta, veliki korak nazad za Makedoniju”, naglašava i dodaje kako će se to uspjeti nadoknaditi tek promjenom vlasti, koja je uvjet i za nastavak prefovora o imenu, prema kojima treba biti fleksibilan.

“Pravilo u politici glasi: deset godina diktature – deset godina obnove. Imat ćemo, dakle, dugačak period kulturne “devrmoizacije” (DVMRO, makedonska politička stranka, op. ur.), odnosno ponovnog vraćanja na građanski koncept, i prije svega i iznad svega – obnavljanje institucija. Mi danas u državi nemamo institucije. One su u potpunosti potkopane jednom partokratskom vlašću i zaglavljene u klijentelistički sustav. Nova reinsitucionalizacija Makedonije bit će u stvari ogroman projekt u sljedećih pet, a možda i deset godina. Mislim da ćemo ubrzo ući u NATO, a Europska unija je proces na koji ćemo morati sačekati. Ali NATO je za nas vrlo važan. Mislim da ćemo to završiti i da se tako otvara nova etapa makedonske demokracije. Na žalost, vraćeni smo nekoliko koraka unazad i te korake ćemo morati ponovo učiniti. Ali vjerojatno je to cijena koju plaćate da biste stekli vlastito građansko iskustvo”, zaključuje Frčkovski za DW.

0 comments