Franuzi i Katarci u potrazi za plinom kod Libanona

Konzorcij

Katar je postao partner s francuskom kompanijom TotalEnergies i italijanskim ENI-jem u konzorciju koji počinje traganje za plinom i naftom u podmorju na jugu Libanona, na granici s Izraelom.

Libanon i Izrael, koji su još u ratnom stanju, potpisali su u listopadu 2022. godine sporazum o pomorskoj granici na Sredozemnom moru, što omogućava Libanonu da počne istraživanje potencijalnog polja Kana, čiji se dio nalazi u izraelskim teritorijalnim vodama, u zamjenu za isplatu kompenzacije Izraelu.

Ruski Novatek se 2022. godine povukao iz konzorcija za istraživaje u toj oblasti, a Katar će sada imati 30 posto akcija, a po 35 posto TotalEnergies i ENI.

Libanon bojkotira nekoliko bogatih zemalja Zaljeva, uključujući Saudijsku Arabiju, zbog dominantnog političkog utjecaja proiranskog Hezbollaha u toj zemlji.

Prošireni konzorcij je također zadužen za istraživanje još jednog dijela podmorja, bliže obali Libanona, gdje istraživanja nisu dovela do otkrića komercijalnih količina.

TotalEnergies očekuje da se istraživanje oblasti Kanu završiti u narednih 12 mjeseci i da će koštati oko 100 miliona dolara.

Analitičari smatraju da će Libanonu biti potrebno nekoliko godina da počne eksploataciju plina ako bude pronađena dovoljna količina.

Libanon nema infrastrukturu za izvoz plina, a nema ni plinovod za domaću potrošnju.

Izrael je već počeo ispumpavati plin i isporučuje ga susjednom Jordanu i Egiptu, a u junu prošle godine potpisao je sporazum o pretvaranju svog plina u tečni u Egiptu radi izvoza brodovima u Europu.

You may also like