Francuski tužitelj protiv osude šefice MMF-a Christine Lagarde

Tužitelj na saslušanju u sudskom procesu protiv predsjednice Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde u četvrtak je rekao da ne vidi razloga da se Lagarde osudi za nemar.

Lagarde je bila ministrica financija u vladi Nicolasa Sarkozyja kada je dopustila izvansudsku arbitražu ekonomskom mogulu Bernardu Tapeiju.

Protiv Lagarde je podignuta optužnica zbog njezine uloge u donošenju odluke o isplati odštete tom francuskom biznismenu i političaru.

Tužitelj Jean-Claude Marin rekao je sudu kako ne vjeruje da će postupak dovesti do osude Lagarde. Ured tužitelja je 2015. već predložio sudu da odustane od tog slučaja, no sudski istražiteljski odbor je ipak odlučio nastaviti s njim.

Sud pravde Republike, specijalni tribunal osnovan za procesuiranje državnih dužnosnika, trebao bi idućeg tjedna donijeti odluku.

Lagarde je više puta odbacila navode o krivnji.

Za nemar u raspolaganju javnim financijama predviđena je kazna zatvora u trajanju do maksimalno godinu dana i financijska kazna u iznosu 15 tisuća eura. Ipak, većina odvjetnika smatra da je mogućnost određivanja zatvorske kazne u ovom slučaju vrlo mala.

(Agencije)

You may also like

0 comments