Home Europska unija Francuski sud potvrdio, Monsanto je trovao

Francuski sud potvrdio, Monsanto je trovao

by Agencije

Francuski je sud u četvrtak potvrdio presudu kojom je američki biotehnološki div Monsanto proglašen krivim za trovanje poljoprivrednika i neurološka oštećenja nastala nakon disanja herbicida.

Tužitelj Paul Francois, koji se bavi proizvodnjom žitarica, kaže da odluka dokazuje kako “David može pobijediti Golijata… I da div poput Monsanta nije iznad zakona”, naglasio je francuski poljoprivrednik. Slučaj pred prizivnim sudom u Lyonu prvi je te vrste u Francuskoj. Sud je potvrdio presudu iz 2012. kojom je američka kompanija proglašena odgovornom za trovanje herbicidom Lassom i određeno im je da Francoisu isplate punu odštetu.

Poljoprivrednik je kazao da mu je zdravlje oštećeno 2004. nakon udisanja isparavanja prilikom primjene Lassa na urod kukuruza. Monsanto je tijekom cijelog procesa tvrdio da proizvod nije opasan, najavljujući žalbu. “Odluka iznenađuje s obzirom na netočnosti i greške u dokazima Paula Francoisa”, kazao je njihov odvjetnik Jean-Daniel Bretzner. “No, ovo je tek korak, rasprava će se nastaviti, borba također”, dodao je.

Paul Francois tvrdio je da je Monsanto znao za opasne karakteristike Lassoa i prije povlačenja tog proizvoda s francuskog tržišta 2007. godine. Lasso sadrži visoku razinu jako toksičnog monoklorbenzena. Već 1985. godine povučen je s kanadskog tržišta a Belgija i Velika Britanija zabranile su ga 1992. godine.

Related Posts