Home Europska unija Francuski premijer Valls najavio ulazak u predsjedničku utrku

Francuski premijer Valls najavio ulazak u predsjedničku utrku

by Petra Rajković

Francuski premijer Manuel Valls najavio je u ponedjeljak kandidaturu na predsjedničkim izborima 2017. kako bi “ujedinio ljevicu”, duboko podijeljenu, dok su desnica i krajnja desnica već ušle u utrku.

“Kandidiram se jer ne želim da Francuska opet doživi traumu kao 2002. kada je krajnja desnica ušla u drugi krug” predsjedničkih izbora, rekao je premijer smjerajući na ispadanje tadašnjeg socijalističkog kandidata Lionela Jospina u prvom krugu.

Manuel Valls je dodao da će već u utorak podnijeti ostavku kako bi se posvetio kampanji za socijalističke predizbore od 22. do 29. siječnja, na kojima će se natjecati s drugim čelnicima stranke, koji su više lijevo orijentirani, poput bivšeg ministra gospodarstva Arnauda Montebourga.

Vallsova kandidatura nije bila upitna pošto je u petak predsjednik Francois Hollande, veoma nepopularan, rekao da se neće kandidirati za drugi mandat.

“Moja kandidatura je kandidatura pomirbe”, istaknuo je francuski premijer u svojoj izbornoj jedinici Evry, u pariškoj regiji, u govoru koji je održao u društvu supruge i uz pljesak okupljenog mnoštva.

“Danas imam samo jednu zadaću – ujediniti”, istaknuo je Valls. “Predizbori koji počinju sjajan su način da se ponovo ostvari jedinstvo”, rekao je, pozivajući “sve Francuze koji ne prihvaćaju krajnju desnicu i društveno nazadovanje” koje, po njegovu mišljenju, nudi desnica, da sudjeluju u socijalističkim predizborima.

Po anketi objavljenoj u nedjelju, premijer Manuel Valls (54) koji je rođen u Španjolskoj i kao dvadesetogodišnjak je primio francusko državljanstvo, uživa najveću potporu simpatizera ljevice za kandidata Socijalističke stranke na izborima u travnju-svibnju.

Još treba vidjeti hoće li uspjeti dovoljno ujediniti stranku. Pristaše Francoisa Hollandea upozoravaju da neće “automatski” dobiti njihovu potporu.

Valls je u govoru ukratko izložio glavne smjernice svog programa – “sekularnost”, “jednakost” i “bratstvo”, uz društveni model koji “treba zadržati i modernizirati”.

Cazeneuve imenovan novim francuskim premijerom

Francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazenevue imenovan je u utorak novim francuskim premijerom, nakon što je dosadašnji Manuel Valls podnio ostavku kako bi se koncentrirao na predizbore socijalista za predsjedničke izbore 2017., objavio je ured francuskog predsjednika.

Cazeneuve (53) je bio ministar unutarnjih poslova od 2014. i na tom je mjestu upravljao sigurnosnim snagama nakon džihadističkih napada u kojima je u Francuskoj kroz posljednje dvije godine poginulo 230 ljudi.

On će biti na čelu vlade do izbora u lipnju sljedeće godine.

(Agencije)

Related Posts