Francuski konzervativci prosvjeduju protiv istospolnih brakova

Tisuće protivnika istospolnih brakova izišle su u nedjelju na ulice Pariza braneći svoju viziju obiteljskih vrijednosti, u nadi da će oživjeti raspravu o tom pitanju uoči predsjedničkih izbora iduće godine.

Na prosvjedu se po policiji okupilo oko 24.000 ljudi, daleko manje od nekoliko stotina tisuća koliko je skupina “Manif Pour Tous” (Prosvjed za sve) mobilizirala 2012. i 2013. u obranu tradicionalnih obiteljskih vrijednosti.

Organizatori tvrde da se okupilo 200.000 ljudi. Francuska socijalistička vlada legalizirala je istospolne brakove 2013. godine. Policija je objavila da je 13 prosvjednika uhićeno zbog izgreda, uključujući šest žena u toplesu. Neke od njih ispisale su na prsima poruku “Mržnja nije obiteljska vrijednost”.

Organizatori prosvjeda nadaju se da će izvršiti pritisak na političare desnice da pristanu povući zakon ako njihov kandidat bude izabran za predsjednika. “Iako je zakon o istospolnim brakovima usvojen, želimo nastaviti prosvjedovati kako bismo pokazali da to nije dobro i da želimo da se ukine. Želimo utjecati na političku raspravu koja će se voditi u mjesecima koji dolaze”, rekao je jedan prosvjednik.

Ankete pokazuju da većina Francuza ne želi da se taj zakon ukine. Prosvjednici su prosvjedovali i protiv surogat majčinstva, koje vlada 2013. nije odobrila.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji zaostaje za Alainom Juppeom u utrci za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, rekao je u nedjelju da neće ukinuti sporni zakon bude li izabran za predsjednika, smatrajući da u zemlji postoje puno važniji problemi poput sigurnosti, terorizma i nezaposlenosti.

You may also like