Francuski energetski div ulaže u kinesku energetsku industriju

Francuski energetski div u državnom vlasništvu EDF objavio je u utorak da je preuzeo kontrolni udjel u kineskoj tvrtki UPC Asia Wind Management (AWM).

Iz francuske kompanije nisu naveli koliko su platili za 80 posto hongkonškog ogranka UPC Chine. Preostalih 20 posto udjela zadržat će američki investicijski fond GEF (Globalni fond za okoliš), navode.

EDF već posluje u kineskom nuklearnom sektoru, te u području hidraulike i toplinarstvu. Kinu su istaknuli kao prioritetno rastuće tržište i vlasnici su udjela u nuklearnom postrojenju u gradu Tajšanu na jugu zemlje.

“Naša je ambicija ubrzati proizvodnju niskougljične električne energije raznolikim energetskim miksom u kojem su nuklearna i energija iz obnovljivih izvora komplementarne”, rekao je izvršni direktor EDF-a Jean-Bernard Levy. “Naš razvoj na tržištima s visokim potencijalom, poput Kine, savršeno se uklapa u tu dinamiku”, dodao je Levy u priopćenju.

Zbog snažnog rasta kineskog gospodarstva u proteklim je godinama potrošnja energija eksponencijalno rasla, a ugljik trenutno ima 70 posto udjela u energetskom miksu.

Peking pak planira “do 2020. povećati kapacitet instaliranih vjetroelektrana na 200 gigavata – što bi predstavljalo rast od 15 gigavata godišnje”, napominju iz francuske kompanije. Kina je već krajem 2014. godine pretekla SAD i postala zemlja s najvećim instaliranim kapacitetima vjetroelektrana u svijetu od 100 gigavata.

You may also like