Francuske službe traže od Švicarske podatke o računima u UBS-u

Francuske porezne vlasti zatražile su od Švicarske da im dostavi podatke o klijentima za približno 45 tisuća bankovnih računa u švicarskom bankovnom divu UBS-u u sklopu istrage o navodnoj poreznoj prijevari, objavio je u ponedjeljak pariški dnevnik Le Parisien.

Švicarski bankovni div UBS u srpnju je već objavio da su ih švicarske vlasti tražile da im dostave podatke o klijentima slijedom francuskog zahtjeva iz svibnja za međunarodnom administrativnom pomoći. Zahtjev se odnosi na bivše i sadašnje klijente švicarske banke koji žive u Francuskoj prema podacima za razdoblje od 2006. do 2008. godine.

U ponedjeljak je Le Parisien objavio dijelove pisma francuskih poreznih vlasti od 11. svibnja, u kojem stoji da Francuska pokušava identificirati vlasnike “više od 45.161 različitih brojeva računa”. “Imovina navedenih računa ukupno premašuje 11 milijardi švicarskih franaka (11mlrd dolara), što bi moglo predstavljati gubitak za francusku državnu blagajnu u iznosu nekoliko milijardi dolara”, stoji u pismu poreznih vlasti koje navodi pariški list.

Prema tom izvješću, francuske vlasti već su utvrdile vlasnike 4.782 računa a žele ih identificirati za njih još 40.379 Francuske porezne vlasti pokrenule su istragu u UBS-u nakon što je bivši zaposlenik dojavio o navodnom bančinom sustavu vođenja dualnih računa radi prikrivanja priljeva kapitala u Švicarsku u razdoblju od 2004. do 2012. godine. Iz UBS-a su opovrgnuli takve optužbe, tvrdeći kako njihovo sudjelovanje u takvim financijskim operacijama nije dokazano.

U međuvremenu su dokumenti koje je Njemačka dostavila francuskim sucima prošle godine omogućili procjenu imovine francuskih klijenata koja je držana u UBS-u 2008. godini na iznos od gotovo 12 milijardi eura, kazao je izvor blizak istrazi.

Međutim, ne odnose se sve istrage na poreznu evaziju. UBS je predmet u nizu sličnih slučajeva, ponajviše onih u SAD-u gdje su vlasti objavile da ta švicarska banka koristi institut bankovne tajne u matičnoj zemlji kako bi pomogla bogatima da izbjegnu plaćanje poreza.

You may also like

0 comments