Francuske kompanije kritiziraju utemeljitelja Alibabe

Francuski proizvođači žestoko su kritizirali izjavu utemeljitelja kineske kompanije za internetsku trgovinu Alibaba Jacka Maa da su kineske imitacije često kvalitetnije od originalnih proizvoda.

Dok iz Alibabe pokušavaju uvjeriti javnost da rade na suzbijanju imitacija, izjave Jacka Maa “nisu u skladu s efikasnom suradnjom budući da navode na pogrešne zaključke i čak su klevetničke”, poručilo je u četvrtak udruženje Unifab čiji su članovi, među ostalima, francuski proizvođači luksuzne robe LVMH, Kering i Hermes. “Problem je u tome što su imitacije danas kvalitetnije i cjenovno povoljnije od originalnih proizvoda i imena”, kazao je Ma u utorak u govoru na manifestaciji za ulagače u gradu Hangzhouu.

“Proizvode se u istim tvornicama, uz korištenje istih sirovina, ali bez brendiranog imena”, dodao je utemeljitelj Alibabe. Kineski se internetski div proteklih godina našao na udaru kritika zbog ležernog odnosa prema ponudi imitacija na platformi Taobao. Procjenjuje se da Taobao čini više od 90 posto kineskog tržišta malih oglasa dok platforma Tmall navodno čini više od polovine maloprodajnih transakcija na Internetu.

Brendirani proizvođači već dugo proizvode svoju robu u Kini zbog niskih troškova proizvodnje da bi u međuvremenu uspon platformi za elektronsku trgovinu, poput Alibabe, pružio priliku njihovim anonimnim proizvođačima da putem Interneta prodaju svoju robu izravno potrošačima.

Čelnik francuskog odbora za borbu protiv krađe intelektualnog vlasništva senator Richard Yung izjavio je da “neodgovorne izjave Jacka Maa, koje su po svemu sudeći provokacija, opravdavaju suspenziju članstva Alibabe u Međunarodnoj koaliciji za suzbijanje krađa intelektualnog vlasništva (IACC)”.

Alibaba surađuje s tom organizacijom i u okviru te suradnje uklanja u prosjeku 10 tisuća ponuda imititacija mjesečno s platformi Taobao i Tmall, pokazuju podaci s internetske stranice IACC-a. Iz talijanskog udruženja za suzbijanje krađe intelektualnog vlasništva Indicama poručili su da je “izjava u kojoj se uspoređuju i izjednačavaju originali i imitacije drska”

You may also like