Francuska želi smanjiti ugljični otisak

Francuska vlada namjerava uložiti oko 20 milijardi eura u energetsku tranziciju. Od tog iznosa devet milijardi trebalo bi uložiti u energetsku učinkovitost, sedam milijardi u obnovljive izvore a četiri milijarde u ubrzanje prelaska na čišća vozila.
Dio je to investicijskog plana vrijednog 57 milijardi eura za period između 2018.-2022. koji je ekonomist Jean Pisani-Ferry prezentirao premijeru Edouardeu Philippeu, a u sklopu kojeg bi trebalo energetski obnoviti 75.000 zgrada godišnje, odnosno 375.000 u roku od pet godina.

Francuska proizvodnja iz OIE u tom periodu trebala bi porasti za 70 posto, dok bi ulaganja u čišći transport prije svega trebala biti koncentrirana na cestovni prijevoz i željeznicu, a svim ovim mjerama je cilj smanjiti stakleničke plinove. U tom periodu iz prometa će se povući oko 10 milijuna starih vozila, pogonjenih klasičnim gorivima, koja su registrirana prije 2001, objavio je EMP.

Njemački proizvođač automobila Audi ubrzava planove da postane jedan od najvećih svjetskih proizvođača električnih vozila, a Mađarska bi trebala biti jedan od oslonaca za taj plan. Tako tvrtka planira u idućih osam godina tržištu ponuditi više od 20 električnih ili hibridnih modela, od čega će barem polovica biti isključivo električni, javlja mađarski dnevnik ‘Budapest Business Journal’.

 

You may also like

0 comments