Francuska želi sakupiti više poreza

Francuska se nada skupiti 2,4 milijarde eura 2016. zahvaljujući izravnanju fiskalnog stanja osoba koje imaju neprijavljeni bankovni račun u inozemstvu, posebice u Švicarskoj, rekao je ministar financija Michel Sapin.

Za 2015. bi trebalo biti vraćeno 2,65 milijardi eura, precizirao je Sapin tijekom odlaska u centar za provjere u Saint-Germani-en-Laye, blizu Pariza. Ministarstvo financija navodi da je Švicarska boravište 85 posto računa koji su usklađeni s propisima ove godine. Od 2013. Pariz potiče francuske porezne obveznike koji imaju skriveni račun u inozemstvu da se jave poreznim službama i ozakone svoje stanje.

Švicarska mora do 2018. primijeniti automatsku razmjenu podatke sa stranim fiskalnim službama, čime se ukida bankarska tajna, a brojni su fiskalni bjegunci pokajnici. Blizu 130 predmeta se predaje svakog tjedna francuskim fiskalnim vlastima, koje su 2014. skupile oko 2 milijarde eura. Ocijenivši da suradnja sa Švicasrkom donosi rezultate, dodao je da će fiskalna tajna za 3-4 godine nestati.

You may also like