Home Ekonomija Francuska uvodi nove poticaje za zapošljavanje

Francuska uvodi nove poticaje za zapošljavanje

by Agencije

Francuski ministar financija najavio je u četvrtak plan za poticanje zapošljavanja kroz privremeno subvencioniranje radnika s niskim plaćama, što bi državu trebalo stajati oko dvije milijarde eura.

Na odgovor novinara francuske radijske postaje Europe 1 hoće li plan za poticanje zapošljavanja stajati neke dvije milijarde eura, ministar Michel Sapin odgovorio je da ta brojka “nije daleko od stvarnosti”. Plan će se financirati uštedama u drugim stavkama državne potrošnje, dodao je Sapin. Prema upućenom neimenovanom izvoru, vlada će kompanijama koje zapošljavaju radnike s niskim primanjima jednokratno isplaćivati po dvije tisuće eura po radniku i time smanjiti njihove troškove zapošljavanja.

Francuski predsjednik Francois Hollande predstavit će plan u ponedjeljak. Trenutno ulazi u posljednju godinu predsjedničkog mandata i već je kazao da se neće ponovo kandidirati ne bude li među svojim rezultatima mogao navesti i nastojanja da se smanji stopa nezaposlenosti, koja trenutno premašuje 10 posto. Mnogi ekonomisti drže da će skromno ubrzanje gospodarskog rasta donijeti tek blagi pad nezaposlenosti.

Prošla je vlada nastojala suzbijati nezaposlenost poreznim olakšicama za radnike s niskim primanjima kako bi ih potaknula da nastave raditi umjesto da dadu otkaz i traže socijalnu naknadu. Građani tek s odmakom osjećaju efekte takvih metoda budući da se u Francuskoj porezi na dohodak i olakšice izračunavaju godinu i više dana unatrag. Sapin je na konferenciji za novinstvo kazao i da je deficit proračuna središnje države u 2015. bio četiri milijarde eura niži no što se prognoziralo i iznosio je oko 70 milijardi eura. Službene su brojke naknadno potvrdile da je iznosio 70,5 milijardi eura, zahvaljujući smanjenim rashodima i višim prihodima od poreza.

Deficit je sada na najnižoj razini od razdoblja prije globalne financijske krize u 2008. i omogućit će Francuskoj da nakon dugo vremena ponovo ispuni svoje fiskalne obveze, kazao je ministar. “Zahvaljujući jutros objavljenim brojkama… moći ćemo financirati dodatnu potrošnju, posebno na sigurnost, i paralelno smanjivati deficit”, kazao je francuski ministar financija. “Nastavit ćemo smanjivati deficit u 2016. i 2017., kao što smo i obećali”, dodao je.

Francuska ove godine planira smanjiti ukupni proračunski deficit, koji uz središnju državu uključuje i fondove socijalne sigurnosti i lokalnu državu, na 3,3 posto BDP-a, i svesti na 3,0 posto u 2017., čime će on biti usklađen s proračunskim propisima Europske unije.

Related Posts