Francuska uvodi nove mjere na tržište nekretnina

Francuska je predstavila nove mjere za poticanje posrnulog tržišta nekretnina, uključujući dvije milijarde eura poreznih olakšica za banke koje će ponuditi hipotekarne kredite uz kamatnu stopu od nula posto.

U sklopu tih mjera više će ljudi ispunjavati uvjete za postojeću shemu hipotekarnih kredita s nultom kamatnom stopom. Dodatno je država kupcima prve nekretnine koji ne dosežu određeni dohodovni prag sufinancirati do 40 posto njezine cijene, u odnosu na sadašnjih 18 do 26 posto. “Mnoga siromašna i kućanstva srednje klase izgubila su nadu da će ikada postati vlasnici svog doma”, istaknula je u ponedjeljak prilikom predstavljanja mjera ministrica za stanovanje Sylvia Pinel. “Uvodimo mjere koje će u kratkom roku utjecati na gradnju i renoviranje i vratiti povjerenje”, dodala je Pinel.

Posrnuli građevinski sektor bio je posljednjih godina među najvećim utezima za francusko gospodarstvo. Naglo poskupljenje nekretnina tijekom 2000-ih samo je djelomično popustilo 2012., odvrativši ljude od kupnje prve nekretnine. Ministrica je izrazila nadu da će nove mjere, uz niz drugih, stvoriti barem 50.000 radnih mjesta. Ministar financija Christian Eckert kazao da će koštati dvije milijarde eura ali će na državne financije utjecati tek od 2017. Mjere će stupiti na snagu 1. siječnja 2016. Francuska agencija za statistiku INSEE izvijestila je ove godine da je Francuska proteklih godina tempom rasta zaostajala za ostalim velikim gospodarstvima eurozone dobrim dijelom upravo zbog slabog građevinskog sektora, procijenivši taj utjecaj na 0,4 postotnog boda.

Ulaganja u građevinski sektor smanjit će se ove godine u Francuskoj za 3,9 posto, nakon 3,3-postotnog pada u 2014., procjenjuju u INSEE-u. U eurozoni u cjelini u ovoj se godini očekuje pad za samo 0,5 posto, nakon 1,3-postotnog pada u 2014. Na građevinski sektor otpada više od osam posto radnih mjesta u francuskom privatnom sektoru i ključ je za smanjenje nezaposlenosti u Francuskoj koja premašuje 10 posto, napominje Reuters.

You may also like