Francuska središnja banka snizila prognoze rasta

Francuska središnja banka snizila je u petak prognozu francuskog gospodarskog rasta u 2016. i 2017. godini zbog usporavanja globalnog gospodarstva i moguće niže razine ulaganja. Za 2016. sada očekuju rast od 1,4 posto, u odnosu na dosada očekivanih 1,8 posto. U 2017. francusko bi gospodarstvo po njihovim novim procjenama trebalo porasti 1,6 posto a dosada su očekivali 1,9-postotni rast.

Istodobno su u Banque de France potvrdili prognozu rasta za ovu godinu od 1,2 posto. “Izgledi za ubrzanje aktivnosti i inflacije i dalje su pod utjecajem negativnih rizika”, priopćili su iz banke, precizirajući da su prognoze snizili zbog usporavanja globalnog gospodarskog rasta i potencijalno slabijih poslovnih investicija no što se dosada očekivalo.

Iz banke napominju da je aktivnost francuskog gospodarstva porasla u ovoj godini zbog nižih cijena nafte i pada vrijednosti eura koji je dao poticaj izvozu unatoč usporavanju svjetske trgovine od početka godine. U iduće dvije godine vanjski će faktori biti manje povoljni, upozoravaju, te će pozitivni učinci smanjenja troškova energije postupno jenjati pa će gospodarska ekspanzija u 2016. i 2017. godine biti sporija nego što se očekivalo u projekcijama iz lipnja.

Prema Banque de France, utjecaj terorističkih napada 13. studenoga u Parizu bit će “prolazan i ograničen” i samo će privremeno utjecati na povjerenje u francuskom gospodarstvu. U četvrtak je ministar financija Michel Sapin kazao da trenutno nije moguće brojčano izraziti utjecaj terorističkih napada na gospodarstvo. Francuska vlada prognozirala je za ovu godinu rast “od najmanje 1,1 posto”, te od 1,5 posto u 2016.

You may also like

0 comments