Francuska središnja banka povisila je procjenu rasta

Francuska središnja banka povisila je u petak procjenu gospodarskog rasta u prvom tromjesečju, pozivajući se na poboljšanu izvoznu potražnju za industrijskim proizvodima i na pojačani tempo aktivnosti u uslužnom sektoru koji je potaknuo zapošljavanje.

Francusko je gospodarstvo u prva tri ovogodišnja mjeseca poraslo 0,4 posto, čime je središnja banka povisila dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod. Industrijska je proizvodnja u ožujku porasla zahvaljujući oporavku u kemijskom i farmaceutskom sektoru, koji je ublažio utjecaj pada aktivnosti u automobilskoj industriji, pokazuje redovno mjesečno istraživanje francuske središnje banke.

Pojačan je i priljev narudžbi, posebno onih iz inozemstva, dok je pad cijena usporio, utvrdila je središnja banka. Kompanije u proizvodnom sektoru u travnju očekuju nastavak uzlaznog trenda. I uslužni sektor bilježi nastavak uzlaznog trenda a pojačano je i zapošljavanje i gotovinske pozicije. Aktivnosti bi trebale rasti i u travnju, iako nešto sporijim tempom, procjenjuju u kompanijama. Građevinski sektor bilježio je u prošlom mjesecu nepromijenjenu razinu aktivnosti, zakočen stagnacijom narudžbi. U travnju aktivnosti bi trebale ponovo porasti, procjenjuje se.

You may also like