Francuska pozvala ruskog veleposlanika na konzultacije

Ruski veleposlanik u Parizu pozvan je u utorak u francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon pogrešnih optužbi Moskve o približavanju francuskog vojnog zrakoplova, za kojeg se pokazalo da je švicarski F-18, zrakoplovu kojim je letio predsjednik Dume u Ženevu.

Veleposlanika Aleksandera Orlova je u Quai d’IOrsay primio francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius koji mu je rekao da niti jedan francuski vojni zrakoplov nije bio uključen u zračni incident s ruskim zrakoplovom i izrazio je žaljenje zbog pozivanja francuskog veleposlanika u Moskvu na temelju netočnih podataka, rekao je glasnogovornik Quai d’Orsay Romain Nadal.

Rusija je u ponedjeljak pozvala francuskog veleposlanika u Moskvi da mu izrazi “duboku zabrinutost” tvrdeći da se francuski lovac opasno približio zrakoplovu predsjednika ruske Dume koji je putovao u Ženevu, dok je Francuska demantirala da se radilo o njezinu zrakoplovu.

Prema ruskom ministarstvu vanjskih poslova jedan vojni zrakoplov se u francuskom zračnom prostoru opasno približio zrakoplovu ruskog izaslanstva, koje je predvodio predsjednik donjeg doma parlamenta Sergej Naroškin. Ruski dužnosnici su bili na putu u Ženevu na međunarodni skup parlamentaraca.

You may also like