Francuska pokrovitelj novog sastanka Brdo – Brijuni

Francuski ministar vanjskih poslova Jean Marc-Ayrault i ministar za europske poslove Harlem Desir organizirali su u utorak u Parizu sastanak s ministrima vanjskih poslova procesa Brdo-Brijuni, u sklopu summita čelnika zemalja toga procesa koji će se održati 4. srpnja.

“Uz potporu naših slovenskih, hrvatskih, austrijskih i njemačkih partnera te povjerenika za pregovore o proširenju Johannesa Hahna radimo konkretno na poboljšanju suradnje na zapadnom Balkanu. Ovo je dio procesa Brdo-Brijuni te Berlinskog procesa”, rekao je francuski ministar Jean Marc-Ayrault.

Šef francuske diplomacije okupio je u Parizu ministre vanjskih poslova šest zemalja jugoistočne Europe (Albanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore i Srbije) te četiriju zemalja EU-a (Hrvatske, Njemačke, Austrije, Slovenije i Italije) te povjernika Hahna.

Ministar Jean Marc-Ayrault imao je i nekoliko bilateralnih susreta s dijelom okupljenih ministara, među njima i s hrvatskim kolegom Mirom Kovačem.

Marc-Ayrault je rekao da je cilj ministarskog sastanka pripremiti summit čelnika zemalja koje sudjeluju u tim procesima 4. srpnja u Parizu, koji se održava na inicijativu francuskog predsjednika Francoisa Hollanda.

Ministar Marc-Ayrault je rekao da će glavne teme na summitu biti pitanje energije i prometa, povezivanje energetske i prometne infrastrukure te pitanje mladih.

Što se tiče mladih, ideja je osnovati regionalni ured za pitanja mladih kako bi im se osigurala bolja budućnost. Također će se razgovovarati i o zajedničkim izazovima, poput posljedica rata u Siriji i masovnog priljeva izbjeglica, a za koje je potrebno imati zajednički odgovor.

Šef francuske diplomacije je ponovio da sve zemlje jugoistočne Europe imaju europsku perspektivu i da svaka napreduje na tom putu svojim ritmom.

Proces Brdo-Brijuni pokrenut je 2013. godine kako bi se kroz reforme i približavanje Europskoj uniji promicale regionalna suradnja, rješavanje otvorenih pitanja i daljnja stabilizacija europskog jugoistoka.

Na tom tragu je i Berlinski proces, pokrenut 2014. godine konferencijom u Berlinu. U tom okviru u kolovozu prošle godine održan je sastanak u Beču, a ove godine na redu je sastanak u Parizu. Do 2018. trebalo bi se održati ukupno pet summita ove vrste.

You may also like

0 comments