Francuska će pokrenuti izviđačke letove nad Sirijom od utorak kao pripremu za moguće zračne udare protiv Islamske države, izjavio je u ponedjeljak francuski predsjednik Francois Hollande.

“Dao sam naputak ministru obrane da pokrene izviđačke letove u Siriji što bi zatim omogućilo zračne udare protiv islamske države”, kazao je on. “U skladu s podacima koje prikupimo bit ćemo spremni za provođenje zračnih udara.”

Međutim, Hollande je rekao da Francuska neće sama djelovati protiv te islamističke ekstremističke skupine te da ne planira poslati kopnene snage u Siriju. Dok bi slanje kopnenih snaga bilo “nedosljedno i nerealno”, izviđačke misije će pomoći Francuskoj da bude spremna na “terorističke” napade te da nadgleda stanje u zonama sukoba, kazao je Hollande.

Po njegovim riječima, uzrok sirijskog sukoba neće biti riješen sve dok predsjednik Bashar al-Assad ne podnese ostavku. “Bashar al-Assad je odgovoran za situaciju u Siriji. On je taj koji je pucao na svoj vlastiti narod… On je taj koji je koristio kemijsko oružje”, istaknuo je francuski predsjednik.

Velika Britanija izvela je prvi zračni napad u Siriji ubivši vlastite državljane osumnjičene da su ratovali za takozvanu Islamsku državu, otkrio je u ponedjeljak britanski premijer David Cameron o akciji za koju nije dobio odobrenje parlamenta. Britanija redovito izvodi napade na mete u susjednom Iraku i bespilotnim letjelicama prikuplja informacije o IS-u, ali kao i neke druge zemlje članice koalicije protiv te radikalne islamističke organizacije nije napadala ciljeve u Siriji.

Cameron je rekao zastupnicima u ponedjeljak da je Britanija postupala u samoobrani i da je meta bio britanski državljanin te da je ubijen preciznim zračnim udarom britanskog vojnog zrakoplovstva u kolovozu. U tom su napadu ubijene još dvije osobe koje su s njime putovale, također britanski državljani, rekao je. “Reyaad Kahn ubijen je precizno pripremljenim napadom izvedenim bespilotnom letjelicom RAF-a 21. kolovoza, dok je bio u vozilu u pokrajini Raka”, rekao je Cameron zastupnicima.

Objasnio je da je to terorist koji je prijetio Britaniji i “poduzeli smo akciju jer nije bilo alternative”. Cameron je ustvrdio da je zračni napad bio “potpuno zakonit” i da se prvi put u modernoj povijesti Velika Britanija poslužila vojnim sredstvom za takvu akciju u zemlji s kojom nije u ratu.

Related Posts