Home Energetika Francuska počinje izravnu isporuku plina Njemačkoj

Francuska počinje izravnu isporuku plina Njemačkoj

by Goran Bandov

Operator sustava

Francuska je nakon tehničkih prilagodbi plinovoda otpremila u Njemačku prve pošiljke prirodnog plina, priopćio je u četvrtak operator prijenosnog sustava GRTgaz.

Plin sada teče izravno kroz spojnu točku između Francuske i Njemačke, navodi GRTgaz. „U novoj energetskoj slici povezanoj s ratom u Ukrajini Francuska pokazuje solidarnost sa svojim njemačkim susjedom izravno mu isporučujući plin”, ističu.

U početku će preko granice teći 31 gigavatsat plina dnevno, s maksimalnim kapacitetom od 100 gigavatsata dnevno.

Budući da je taj plinovod izvorno bio namijenjen samo za isporuku plina iz Njemačke u Francusku, a ne obrnuto, bile su nužne izmjene, koje su napravljene zbog oštrog pada opskrbe ruskim plinom u Europi i iskazivanja europske solidarnosti u energetskoj sigurnosti, dodaje GRGgaz.

Francuska se tradicionalno daleko manje oslanjala na rusku energiju nego Njemačka. Nakon što je Moskva počela smanjivati isporuke, Berlin je krenuo u potragu za drugim dobavljačima.

Dogovoreno je da će Francuska zauzvrat od Njemačke dobivati struju iz Njemačke kako bi prebrodila kritične zimske mjesece.

Trideset od 56 francuskih nuklearnih elektrana ne radi zbog održavanja, a mnoge imaju problema s korozijom na ključnim komponentama, što je izazvalo ozbiljne probleme budući da Francuska veliki dio struje proizvodi u nuklearnim elektranama.

Očekuje se da će u idućim tjednima na mrežu ponovo biti uključeno 40 nuklearki, a do siječnja njih 46, rekao je u srijedu francuski predsjednik Emmanuel Macron. Planove bi još mogli osujetiti štrajkovi radnika elektrana, napominje agencija dpa.

Related Posts