Francuska loše provodi politiku azila

Francuski sud kritizira u novom izvješću lošu provedbu francuske politike azila, što je dovelo do toga da u zemlji ostaje jako velik broj onih kojima je zahtjev za azilom odbijen, u trenutku dok je Europska unija suočena s velikim priljevom migranata koji bježe pred ratovima i siromaštvom na Bliskom istoku i u Africi.

Revizorski sud upozorava da bi “na kraju više od 96 posto odbijenih moglo ostati u Francuskoj” jer je duljina procedure takva (više od dvije godine) da ih je gotovo nemoguće protjerati kada im  zahtjev bude odbijen. Francuska svake godine odbije tri četvrtine zahtjeva za azilom. Sud navodi podatke Glavne uprave za strance u Francuskoj (DGEF), po kojoj je 2014. deportirano 1432 ljudi od 40.206 odbijenih. “Posljedica toga je da imamo javnu politiku zadržavanja na nacionalnom teritoriju odbijenih osoba jer država ne provodi dobro politiku azila”, navodi sud.

Francuski premijer Manuel Valls osporio je tu brojku, istaknuvši da neki tražitelji azila mogu dobiti drugu dozvolu boravka (6500 zbog zdravstvenog stanja, 9000 kao roditelji francuskog djeteta), a drugi (20 posto po podacima ministarstva unutarnjih poslova) dobrovoljno napuštaju zemlju.

Duljina procedure ima visoku cijenu za proračun, ističe sud: “690 milijuna eura” 2013. za smještaj tražitelja azila i socijalnu pomoć, čemu treba dodati troškove za zdravlje i školovanje “koje je teško točno procijeniti.”

Dok je imigracija jedna od omiljenih tema desnih i krajnje desnih stranaka u zemlji, predsjednik suda Didier Migaud pozvao je da se pravi razlika između “politike azila i politike kontrole imigracije, koja ima drukčiju svrhu.” “Prihvat tražitelja azila je više od javne politike, to je međunarodna obveza Francuske. Sud preporuča da je se provodi što je učinkovitije moguće”, rekao je. “Ako je, povijesno, Francuska dugo bila prvo odredište tražitelja azila u Europi, 2014. bila je na četvrtom mjestu, iza Njemačke, Italije i Švedske”, napomenuo je.

Francuska ima povijesno snažne veze s Magrebom i subsaharskom Afrikom i nije prirodno odredište za Sirijce, Iračane ili stanovnike Roga Afrike. Francuska je 2014. primila oko 65.000 tražitelja azila, nešto više nego godinu dana prije, a ove godine očekuje otprilike isto toliko. Njemačka s druge strane očekuje 800.000 migranata. Francuski parlament usvojio je ovog ljeta reformu sustava azila istaknuvši smanjenje duljine procedure kao prioritet.

U Njemačku dnevno iz Austrije ulazi između 4 i 10 tisuća izbjeglica, a u Austriju iz Slovenije 6 do 7 tisuća izbjeglica na dan, rečeno je u utorak Hini u ministarstvima unutarnjih poslova njemačke savezne pokrajine Bavarske i Republike Austrije čime su opovrgnute medijske tvrdnje o smanjenju prihvata izbjeglica u Austriju odnosno Njemačku. „Od početka kontrole granice prema Austriji u Njemačku dnevno, i to velikom većinom upravo preko ove granice, ulazi između 7 i 10 tisuća izbjeglica“, rekao je za Hinu Stefan Frey, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Bavarske, jedine njemačke savezne pokrajine s granicom prema Austriji.

Time je Njemačka opovrgnula pisanje austrijskog tiska, koji je u utorak objavio kako Njemačka trenutno iz Austrije prihvaća „samo 30 izbjeglica na sat tj. 720 dnevno“. I austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova za Hinu je potvrdilo kako nema zastoja prema Njemačkoj.n „Ovdje govorimo isključivo o tranzitu. Izbjeglice uglavnom organizirano odlaze dalje prema Njemačkoj, ali neki se upućuju i na vlastitu ruku“, rekao je za Hinu glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova Karl-Heinz Gruendbock. On je također rekao kako trenutno u Austriju ulazi „6 do 7 tisuća“ izbjeglica, pretežno „preko južne granice“.

On je isto tako ponovio kako Austrija nije uvela dnevno ograničenje broja izbjeglica koje pušta na svoje područje. „Ne postoji nikakav dnevni kontingent“, rekao je Gruendbock. Otkako je Mađarska nedavno zatvorila granicu prema Hrvatskoj za prihvat izbjeglica, migrantski val koji ide tzv. balkanskom rutom preusmjeren je na Sloveniju, a pitanje ograničenog prihvata izbjeglica prate neprekidne, ne samo medijske, spekulacije o smanjenju prihvata na austrijskoj i njemačkoj strani.

 

You may also like