Home Europska unija Francuska i Njemačka osudile saudijska pogubljenja

Francuska i Njemačka osudile saudijska pogubljenja

by Agencije

Francuska i Njemačka u nedjelju su izrazili žaljenje zbog smaknuća koje je dan ranije Saudijska Arabija izvršila nad 47 osoba, među kojima je bio i šijitski klerik, gorljivi kritičar vladajuće dinastije, što je urodilo prosvjedima i nasiljem u više bliskoistočnih država, javljaju agencije.

Francuska je izrazila “duboko žaljenje” zbog smaknuća 47 ljudi, među kojima je i šeik Nimr Baker al-Nimr, i podsjeća na svoje nepokolebljivo protivljenje smrtnoj kazni, na bilo kojem mjestu i u bilo kojim uvjetima, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. “Pogubljenje Nimra Bakera al-Nimra pojačava našu zabrinutost glede rastućih napetosti u regiji”, dodaje se u priopćenju. Pariz, blizak saveznik Rijada, također “podsjeća dužnosnike u regiji da učine sve kako bi se izbjegla eskalacija sektaških i vjerskih napetosti”. “Smrtna kazna je nehumano postupanje koje u potpunosti odbacujemo”, kratko je priopćio Berlin.

Osude postupka Saudijske Arabije već dva dana stižu sa svih strana, a u nedjelju se oglasio i irački vrhovni šijitski klerik, veliki ajatolah Ali al-Sistani koji je kazao da je šijitski svijet s “velikom tugom i žaljenjem ptrimio vijest o mučeništvu više naše vjerske braće u regiji čija je krv prolivena u nepravednoj agresiji”. Vođa libanonskog Hezbolaha Sajed Hasan Nasralah je izjavio da je smaknuće al-Nimra “krvava poruka” te da Rijad diljem svijeta želi potaknuti sektaške sukobe. “Kuća Sauda želi sukob sunita i šijita. Oni su ti koji su iskre sukoba palili prije, a to čine i sada u svakom kutku svijeta”, kazao je Nasralah.

Prema austrijskom ministarstvu vanjskih poslova, saudijsko i iransko ministarstvo vanjskih poslova nemaju interes u daljnjem podgrijavanju napetosti. “Ministarstva obiju zemalja su poručila da nitko ne može imati interes u daljnjoj eskalaciji napetosti”, priopćio je glasnogovornik šefa austrijske diplomacije Sebastiana Kurza. Dodao je da je Kurz razgovarao s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Javarom Zarifom i saudijskim kolegom Abdelom al-Jubeirom.

Teheran je nakon vijesti o smaknuću al-Nimra smjesta reagirao i optužio Rijad da je previše usredotočen na istaknute osobe umjesto da pokuša na domaćem terenu iskorijeniti islamski terorizam. “Umjesto da se usredotoči na teroriste Islamske države koji predstavljaju prijetnju regiji i cijelom svijetu, Saudijci pogubljuju istaknute osobe poput al-Nimra”, priopćio je u subotu glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Džaber Ansari.

Najoštrije riječi je uputio bivši irački premijer Nuri al-Maliki koji je najavio i kraj saudijske vlade. “Oštro osuđujemo tu odvratnu sektašku praksu i tvrdimo da će zločin smaknuća šeika al-Nimra rezultirati svrgavanjem saudijskog režima, kao što je zločin smaknuća mučenika Mohameda Bakira al-Sadra srušio Sadama Huseina”, kazao je Maliki, aludirajući na šijitskog klerika ubijenog 1980.

Zabrinutost zbog novonastale situacije izrazili su SAD i UN, podsjetivši da su Teheran i Rijad na suprotnim stranama u sukobima u Jemenu i Siriji. Šijitski muslimani u Saudijskoj Arabiji većinom žive u naftom bogatim istočnim područjima Katif i al-Ahsa i desetljećima se žale na diskriminaciju zbog koje su im nedostupni bolji poslovi i razne povlastice koje uživaju ostali. Također se bore protiv političke represije saudijskih vlasti koje slijede ultrakonzervativnu doktrinu sunitskog vehabizma.

Related Posts