Home Energetika Francuska će graditi plutajuću vjetroelektranu

Francuska će graditi plutajuću vjetroelektranu

by admin

Francuska vlada prošli je tjedan raspisala natječaj za gradnju prve velike plutajuće offshore vjetrofarme na svijetu. Okolišna agencija ADEME predlaže gradnju između tri i šest turbina na četiri lokacije, tri na mediteranskoj obali i jedne u biskajskom zaljevu.

Portugal i Norveška pioniri su u takvoj tehnologiji s po jednom plutajućom turbinom, a Portugal namjerava izgraditi plutajuće demonstracijsko postrojenje snage 25 MW, no francuski projekt bit će ipak prvi demonstraciji projekt tako značajnih dimenzija. Ponuđači će morati specificirati koliki kapacitet misle graditi te koju feed-in tarifu očekuju dobiti, te kolika im financijska pomoć treba. Reuters javlja da država nudi 150 milijuna eura potpore za gradnju farme, a od te sume trećina će biti subvencija, a dvije trećine zajam. Projekt je dio francuskih nastojanja da diverzificira proizvodnju struje i poveća udio obnovljivaca na 40% do 2030.

Upravo publicirano znanstveno izvješće Europske unije o napretku vjetroenergije navodi da je globalno instalirano 52,8 GW kapaciteta u 2014., od čega 2,7 GW offshore. Od ukupne brojke u Europi je 11,8 GW instaliranih vjetroelektrana. Globalno je krajem prošle godine bilo ukupno instalirano 370 GW vjetroelektrana, od čega je 130 GW u Europi. EU je u prosjeku proizvela 265 TWh struje iz vjetra godišnje. Konstatira se da je s tehnološke strane na tržištu sve više turbina s velikim rotorima u odnosu na generator, a dizajnirane su za predjele s manje vjetra. U 2014. cijene turbina i projekata pale su. LCoE za projekte za koje će završna odluka o financiranju biti donošena 2016/2017 procijenjene su na između 90 i 150 eura po MWh, a najveću ulogu pritom ima dubina vode te je li u cijenu uključena offshore podstanice i priključak na kopnenu mrežu. LCoE za projekte na kopnu kreće se između 45 eura u Danskoj i 97 eura po MWh u Njemačkoj, u predjelima s manje vjetra, s jasnim trendom u pad cijena. Recentne cijene turbina variraju između 770 i 880 eura po kW

Related Posts