Francois Hollande osudio rastuću mržnju prema Židovima

Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je prisustvovao svečanosti na kojoj su četiri osobe koje su obilježile borbu protiv nacističke okupacije ušle u Pantheon, parišku grobnicu velikana, nekadašnju crkvu u kojoj počivaju osobe koje su obilježile povijest Francuske, te je tom prigodom upozorio protiv mržnje usmjerene prema židovima.

Borci pokreta otpora Germaine Tillion, Genevieve De Gaule-Anthonioz, Jean Zay i Pierre Brossolette predstavljaju “četiri povijesne figure Republike i njenih vrijednosti”, rekao je socijalistički predsjednik u tom pariškom mauzoleju. On je istaknuo da “te dvije žene i dva muškarca, tako različitog podrijetla, mišljenja, životnih puteva, utjelovljuju duh otpora. Tijekom okupacije oni su dali jednake odgovore, rekli su ne, odlučno i mirno”. “Oni simboliziraju ustrajnost, zalaganje i hrabrost”, rekao je Hollande koji želi osnažiti nacionalno jedinstvo četiri mjeseca nakon atentata u Parizu kada je ubijeno 17 ljudi.

U govoru je Hollande izrazio strahovanja što se “70 godina nakon završetka Drugog svjetkog rata” vraća mržnja prema židovima, masonima, slobodnim misliocima i demokraciji. Protiv toga su se 11. siječnja pobunili Francuzi u mimohodu na kojem se okupilo više milijuna ljudi i više desetaka stranih čelnika nakon atentata, objasnio je. “Ravnodušnost je suvremeni neprijatelj”, zaključio je Hollande i pozvao na budnost i otpor. U Pantheonu su dosad među 71 osobom bile pokopane samo dvije žene, Nobelovka Marie Curie i Sophie Berthelot, koja počiva u Pantheonu kao supruga kemičara Marcellina Berthelota.

Govor u Pantheonu jedan je od najvažnijih događaja mandata bilo kojeg predsjednika jer riječi izgovorene ispred tog hrama imaju možda čak i veće značenje od predsjednikova obraćanja naciji, ocjenjuje agencija France presse.

You may also like