Vrijednost švicarskog franka prema kuni prvi se put od nagloga skoka u siječnju (zbog iznenađujuće odluke švicarske monetarne vlasti da digne branu s pariteta 1,2 CHF za euro) spustila ispod sedam kuna.

Prateći ovotjedne tržišne pomake odnosa CHF i eura, koji su najnoviji poguranac dobili u dogovoru čelnika eurozone tj. vjerovnika i Grka o novom paketu pomoći, na današnjoj se tečajnici Hrvatske narodne banke srednji tečaj CHF-a spustio na 6,93 kune. Time je u samo jednom danu švicarska valuta prema kuni skliznula 1,2 posto, a toliki je dnevni pad dijelom i posljedica blagog (0,3 posto) slabljenja eura prema kuni, piše Poslovni dnevnik.

Osim ishoda najnovije ministarske seanse o daljnjoj pomoći Grčkoj, među analitičarima, ali i u vrhu švicarske središnje banke proteklih se dana sve više naglašavala visoka cijena (pre)jakog franka za švicarsko gospodarstvo. Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG Splitske banke, tome dodaje i solidne pokazatelje koji upućuju na zamah oporavka eurozone.Sve u svemu, u nadolazećem razdoblju analitičari mahom tipuju na postepeni povratak franka prema 1,20 za euro.

Za naše građane s kreditima vezanim uz CHF njegova tržišna kretanja trenutno ne znače ništa jer su im rate još pet mjeseci zacementirane na obračunski tečaj 6,39 kuna, tj. razinu tržišnog prije nagle intervencije švicarskoga guvernera. Čak i u scenariju ubrzanog približavanja franka omjeru 1,20 za euro, međutim, dužnici u ‘švicarcima′ sigurno neće propustiti priliku predizbornog ambijenta za dodatne političke s ciljem ishođenja za njih povoljnijeg modela.

Related Posts