PLENKOVIĆ: SUSTAV JE U SPLITU DOBRO REAGIRAO

Premijer Andrej Plenković u utorak je, nakon što je u Splitu predsjedavao sjednicom županijskog Kriznog stožera sazvanog zbog požara, izjavio kako je požar na splitskom području u najvećoj mjeri pod kontrolom, pohvalivši vatrogasce i sve angažirane u gašenju vatre te ističući kako je sustav jako dobro funkcionirao.
“Sada, 30-tak i nešto sati nakon početka požara, on je prema informacijama koje smo dobili od Dražena Glavine, zapovjednika vatrogasnih jedinica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u najvećoj mjeri pod kontrolom. Za razliku od loših vremenskih uvjeta koji su bili jučer, zahvaljujući potpori kanadera, airtractora i helikoptera Hrvatske vojske, koji su aktivni, požar se gasi i lokalizira”, rekao je Plenković novinarima.

Zahvalio je vatrogascima, pripadnicima Hrvatske vojske, policiji, Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, pripadnicima 4. gardijske brigade, navijačke skupine Torcida, svima koji su se našli u situaciji da žele pomoći u lokaliziranju ovoga požara. “Mislim da je odrađen sjajan posao”, poručio je premijer i naglasio kako je sustav obrane od požara jako dobro funkcionirao, vatrogasci, gradske i županijske službe, vojska, građani. “Sve je rađeno u koordinaciji”, rekao je Plenković te odbacio, na pitanje novinara, kako je dojam da je situacija bila kaotična.

Sustav je reagirao upravo onako kako treba reagirati

“Razlučio bih dojmove i impresije u ovom internetskom vremenu trenutne komunikacije i ne nužno baratanja sa svim informacijama. Sustav je reagirao upravo onako kako treba reagirati”, istaknuo je premijer. Ustvrdio je kako nije bilo nikakve stihije te ponovio kako je dobro da svi koji žele pomognu u gašenju požara, ali i napomenuo da njihov angažman treba biti u okviru koordiniranih precizno vođenih aktivnosti onih koji su za to nadležni.

“Jako je važno da kod gašenja požara, i unatoč dobroj volji onih koji bi pridonijeli, ne dođe do određene kaotične situacije pa onda oni koji nisu u sustavu zapovijedanja i potpune informacije, možda imaju dojam malo drukčiji nego što stvarno jest”, rekao je Plenković.

Izrazio je uvjerenje da će svi iz ovog požara, koji je došao do splitskih naselja, izvući određene pouke kako bi se unaprijedili svi mehanizmi koordinacije svih nadležnih službi. a vjeruje i da će sustav, u kontekstu novousvojene Strategije nacionalne sigurnosti, čiji je dio i vatrogastvo, na još bolji i učinkovitiji način prevenirati požare, te ih gasiti ako izbiju.

U požaru izgorjelo desetak kuća, uglavnom nenaseljenih

Premijer je izvijestio kako je u požaru na splitskom području izgorjelo desetak kuća i objekata, uglavnom nenaseljenih, te dodao kako će župan i čelnici lokalnih jedinica prikupiti sve infiormacije o materijalnoj šteti te, ukoliko dođe do takve procjene, proglasiti elementarnu nepogodu, “a Vlada će ili iz sredstava koja su već alocirana ili iz proračunske zalihe naći sredstva kako bi sanirali tu štetu”.

Sjednici županijskog Kriznog stožera su, uz premijera Plenkovića, nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH Mirko Šundov, gradonačelnika splita Andro Krstulović Opara. Predsjednik Vlade je nakon sjednice otišao u obilazak požarišta.

You may also like