Forex: Oporavak tečaja dolara

Na međunarodnim deviznim tržištima u utorak je nastavljen oporavak tečaja dolara prema košarici valuta, pri čemu je izrazitija korekcija njegova tečaja zabilježena prema jedinstvenoj europskoj valuti. Euro je u takvom ozračju nakratko skliznuo na 1,1088 dolara, što znači da je oslabio oko 0,5 posto prema dolaru u usporedbi sa završetkom trgovanja dan ranije. Jedinstvena valuta se tako drži ispod najviše razine u dva mjeseca od 1,1290 dolara, koju je nakratko dosegnula krajem prošlog tjedna.

U drugoj polovini travnja američka je valuta, uz velike oscilacije, oslabila više od šest posto prema euru jer su se pojavile sumnje u pogledu tempa rasta američkog gospodarstva. Time je došlo do prvog značajnijeg zaokreta u trendu uspona američke valute kojem svjedočimo u posljednjih gotovo godinu dana. To je donekle potkopalo prognoze većih banaka, prema kojima je dolar trebao skliznuti čak i ispod pariteta s eurom po prvi put od 2002. godine, no mnogi analitičari i dalje klizanje tečaja dolara smatraju privremenim predahom na uzlaznoj putanji. “Zabilježili smo veliku korekciju. Takva situacija govori i o tome da se na tržištima još naveliko raspravlja oko vremenskog okvira u kojem bi Fed mogao početi podizati kamatne stope. Prvo tromjesečje za američko gospodarstvo bilo je vrlo razočaravajuće a sada trebao vidjeti u kojoj su mjeri za to odgovorne vremenske prilike i privremeni faktori”, kazala je Jane Foley, valutna analitičarka u banci Rabobank u Londonu.

Nove smjernice ulagačima trebao bi dati novi niz gospodarskih pokazatelja iz SAD-a, a ponajprije ključno izvješće o zaposlenosti koje će biti objavljeno u petak. S približavanjem parlamentarnih izbora u Velikoj Britaniji, u fokusu ulagača je i kretanje tečaja britanske funte. U današnjem se trgovanju funta uglavnom držala stabilno prema dolaru i njome se trgovalo po 1,5124 dolara.