Forex: Euro oslabio prema drugim valutama

Euro je u utorak je u trgovanju na međunarodnim tržištima dodatno oslabio prema dolaru, nadomak najnižih razina u posljednjih 12 godina, a prema jenu je skliznuo na novu najnižu razinu u posljednje dvije godine. Tečaj eura skliznuo je tako za 0,1 posto, na 1,0550 dolara, što je nedaleko 1,0457 dolara, najniže razine u 12 godina na koju se bio spustio prošloga mjeseca.

Jedinstvena valuta oslabila je i prema švicarskoj, skliznuvši na najnižu razinu od dvije i pol godine od 1,0297 franaka. Pritiske na euro izazvalo je izvješće londonskog dnevnika Financial Timesa da se Atena sprema za slučaj da više ne bude u mogućnosti pravovremeno ispunjavati svoje obveze po dospjelim dugovima, ako ne uspije postići dogovor s kreditorima do kraja mjeseca. Iz Grčke su opovrgnuli napise financijskog lista, napominjući kako se pregovori nastavljaju brzim tempom. “Općenito gledano, pozicija Grčke postaje sada kritičnija, prema našem mišljenju, i mogla bi euru stvoriti dodatne pritiske. Spuštanje ispod 1,0460 dolara, na koliko je jedinstvena valuta skliznula u ožujku, otvorilo bi put za njezino spuštanje prema 1,0200 dolara”, procjenjuju analitičari investicijske banke Morgan Stanley.

Od značajnih valutnih kretanja izdvaja se japanska valuta koja je nakratko dosegnula najvišu razinu u dvije godine prema euru nakon što je gospodarski savjetnik japanskog premijera Shinza Abea naznačio da je jen možda previše oslabio i da treba nadoknaditi dio gubitaka. U razgovoru za tamošnju televiziju Koichi Hamada u ponedjeljak je izjavio da je sadašnja razina od oko 120 jena za dolar vrlo slaba. Dodao je kako bi bila primjerenija razina od 115 jena. Eurom se tako trgovalo po 126,30 jena, što znači da je oslabio za 0,5 posto u odnosu na završetak trgovanja dan ranije, nakon što je nakratko skliznuo na 126,08 jena, najnižu razinu u dvije godine. Dolar je u takvim okolnostima prema jenu oslabio 0,3 posto, na 119,70 jena.

Japanski ministar gospodarstva Akira Amari u utorak je poručio kako ne želi komentirati devizne tečajeve. Oporavku jena pripomogli su također signali iz japanske središnje banke da se povećavaju koristi programa poticaja, čime su prigušena nagađanja o skorom daljnjem ublažavanje monetarne politike. “Hamadini komentari pokrenuli su špekulacije da japanska vlada nije zadovoljna s brzim slabljenjem jena. Kratkoročno bi to moglo usporiti slabljenje jena prema dolaru, no prema euru očekujemo da će jen ojačati”, smatra Yujiro Goto, valutni strateg u banci Nomura. Dodao je da su prinosi na japanske državne obveznice veći od onih na njemačke, zbog čega su ulaganja u jen atraktivnija od onih u euro. To dugoročne ulagače poput državnih stabilizacijskih fonda i središnjih banaka navodi na postupno preusmjeravanje svojih portfelja japanskoj valuti. (Agencije)