Fokus na libijskoj i iranskoj proizvodnji, cijene nafte na 51 dolar

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima nadomak razini od 51 dolar jer se pozornost tržišta usmjerila na informacije o nastavljenom povećanju iranske i libijske proizvodnje, a dodatni je uteg bio i jači dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 50,67 dolara. Značajnijih procjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 48,57 dolara.

Danas je pozornost tržišta privukla procjena neimenovanih upućenih izvora da se prodaja iranske nafte i derivata vjerojatno približila razini iz 2011., prije uvođenja sankcija. Iran je vjerojatno u rujnu prodavao 2,8 milijuna barela nafte dnevno, kazali su ti izvori. Teheran želi dosegnuti razinu od četiri milijuna barela dnevno, koliko su proizvodili prije sankcija.

Proizvodnja je povećana i u Libiji, prema objavi naftne kompanije AGOCO. Obje zemlje izuzete su iz alžirskog dogovora članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o zamrzavanju proizvodnje. Dodatno je cijene danas zakočio i jači dolar, koji je prema košarici valuta dosegnuo najvišu razinu u 13 dana, poduprt pozitivnim rezultatima istraživanja o povjerenju ulagača.

Pozornost se sada okreće tjednim izvješćima o zalihama u SAD-u. Reutersova anketa pokazala je da analitičari očekuju da će pokazati rast zaliha u prošlome tjednu za 2,7 milijuna barela.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je referentna cijena barela košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 46,64 dolara, što znači da je porasla 2,01 dolar u odnosu na prethodni dan trgovanja.

You may also like

0 comments